LAGARDER DANCIU, sociòleg i persona sense sostre, al ‘SÍ QUE ES POT!’ – FeM Girona Radio

SÍ QUE ES POT! Marta Afuera
……..

Aquesta setmana parlem de les persones que no tenen sostre, que no tenen una llar, que dormen al carrer, a caixers o sota un pont. Parlem de l’acampada instal·lada a la Plaça Catalunya de Barcelona per denunciar que més de 50.000 persones a l’Estat Espanyol viuen al carrer.  I per fer-ho hem convidat a una d’aquestes persones, l’activista i sociòleg de formació, Lagarder Danciu. En el seu cas, viu al carrer després d’haver patit un desnonament i haver decidit lluitar i defensar el Dret a un Habitatge Digne per a Tothom.

Lagarder Danciu es va fer popular fa uns anys quan va intervenir en un acte de campanya del PP i davant dels mitjans de comunicació li va dir a Mariano Rajoy que ell i el seu partit eren uns corruptes i que estaven privatitzant els Serveis Socials.

Al programa també us presentem el seu llibre “Sin techo. Caminando en un mundo que prohibe sueños” i parlem de l’acampada informativa de persones sense sostre que continua a la Plaça Catalunya de Barcelona.

El ‘Sí que es pot!’ és un programa de ràdio produït per la PAH-Girona-Salt que s’emet a FEM GIRONA. Per qualsevol pregunta, dubte, consulta o suggeriment ens podeu enviar un correu a: pahgirona@gmail.com

FeM Girona 92.7 fm. la teva ràdio de proximitat.
I ara escolta’ns en directe a www.femgirona.cat
CINC ANYS DEL CAS AZIZ QUE VA OBRIR LA PORTA A DENUNCIAR A LA BANCA PER CLÀUSULES ABUSIVES

SÍ QUE ES POT! amb Marta Afuera

el cas aziz…

..

Els noms de Mohammed Aziz i del seu advocat Dionisio Moreno passaran a la història jurídica de Catalunya i d’Espanya perquè la sentència del Tribunal Europeu que tractava sobre l’execució hipotecària contra Aziz va significar una revolució al sistema judicial.

Recentment s’han complert els 5 anys d’aquella resolució judicial importantíssima per totes les persones afectades per la hipoteca: va ser el 14 de març de 2013. Una sentència del Tribunal Europeu que va marcar als jutges de l’estat espanyol i de tota Europa que están obligats a estudiar d’ofici les clàusules abusives d’un contracte hipotecari.

Veient el gran número de novetats jurídiques que estem coneixent darrerament, veient que les dades d’execucions hipotecàries segueixen essent molt i molt altes – més de 32.000 durant el 2017- hem entrevistat de nou a Dionisio Moreno. L’advocat del cas Aziz ens parla de com està la situació als jutjats i del que s’espera del Tribunal Europeu, que ha de pronunciar-se de nou sobre clàusules molt importants als contractes hipotecaris com la clàusula de venciment anticipat.

Aquí teniu l’enllaç amb la darrera edició del ‘Sí que es pot!’, el programa de ràdio de la PAH-Girona-Salt que s’emet a Fem Girona.

FeM Girona 92.7 fm. la teva ràdio de proximitat.
I ara escolta’ns en directe a www.femgirona.cat
LES FAMÍLIES QUE VAN PERDRE L’HABITATGE ABANS DEL 14/3/2013 PODEN SER REVOCATS I RECLAMAR DANYS I PERJUDICIS AL BANC I A L’ESTAT

SÍ QUE ES POT!

Marta Afuera

LES FAMÍLIES QUE VAN PERDRE L’HABITATGE ABANS DEL 14/3/2013 PODEN SER REVOCATS I RECLAMAR DANYS I PERJUDICIS AL BANC I A L’ESTAT

Molt important la sentència dictada el 27 de setembre de 2017 per Tribunal Suprem on es recoll la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 14 de març de 2013: les persones i famílies que van patir desnonaments amb anterioritat al 14 de març de 2013 poden revocar-los per il·legals, al no haver pogut defensar els deutors en el procediment d’execució hipotecària ni haver complert els jutges i tribunals espanyols amb la seva obligació de paralitzar aquests procediments d’ofici si el préstec contingués clàusules abusives. En parlem avui al Sí que es pot! amb l’activista i llicenciat en dret, Antonio Muñoz.

ES COMPLEIXEN 5 ANYS DE L’ALLIBERAMENT DEL BLOC SALT

Una gran lluita que va obrir un camí enmig d’una selva contra el dret a l’habitatge. El bloc, propietat legal de la SAREB, hem aconseguit que ara es gestion

i des de les administracions públiques que hi han fet lloguers econòmics.

Després d’aquests cinc anys, la PAH GIRONA SALT hem fet una valoració altament positiva del que s’ha aconseguit amb la lluita del BLOC-SALT i volem fer també una valoració de la situació general del Dret a l’Habitatge. Al final del programa us l’expliquem.


També podeu escoltar el video del nostre amic Antonio Muñoz en el seu canal de Youtube: La ventana esmeralda
CADA DIA 36 FAMÍLIES HAN ESTAT EXPULSADES DE CASA EL 2017

SÍ QUE ES POT! Marta Afuera

CADA DIA 36 FAMÍLIES HAN ESTAT EXPULSADES DE CASA EL 2017 SEGONS DADES DEL CGPJ

A COMARQUES GIRONINES EL 2017 HI HAN HAGUT 2041 DESNONAMENTS


Com també ha informat el Diari de Girona, els jutjats han executat 2.042 desnonaments a les comarques gironines durant el 2017, un 5,8% més que l’any passat. Segons recull l’estadística del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el drama d’aquells qui perden l’habitatge, de moment, no va a la baixa. Entre gener i desembre, 823 famílies i particulars de la demarcació van quedar-se sense sostre per no poder afrontar les quotes de la hipoteca. Una situació que, en molts casos, els porta aparellat un deute de per vida. Però al costat d’aquests casos, les dades també mostren una altra crua realitat: la que viuen aquells que no poden afrontar les quotes del lloguer i veuen com els fan fora del pis. En un any, a les comarques gironines, els jutjats han executat 1.161 desnonaments per aquest motiu.

El Diari Ara també ha publicat que:

CADA DIA 36 FAMÍLIES ES QUEDEN SENSE CASA A CATALUNYA SEGONS LES ÚLTIMES DADES CORRESPONENTS AL 2017 PUBLICADES PEL CONSELL GENERAL DEL PODER JUDICIAL

Més de 13.300 famílies van quedar-se sense casa aquest 2017 perquè no podien pagar el lloguer o la hipoteca, segons les últimes dades que ha fet públic el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El degoteig continua sent constant: 36 famílies cada dia es queden sense casa, o el que es el mateix, cada hora es produeixen entre un i dos desnonaments a Catalunya.

Segons les dades, Catalunya lidera un any més el rànquing de desnonaments, molt per sobre d’Andalusia i el País Valencià, les comunitats autònomes que la segueixen. El tercer trimestre de l’any, coincidint amb els mesos en què ja estava en vigor la llei catalana antidesnonaments aprovada el desembre del 2016, va ser el moment en què menys se’n van produir. En canvi, després de la suspensió del Tribunal Constitucional d’octubre, els tribunals van executar 3.400 llançaments, gairebé un miler més que durant el trimestre anterior.

Aquesta setmana al ‘Sí que es pot!’ hem repassat dels darreres dades que ha fet públiques el Consell General del Poder Judicial perquè quedi clar que el drama dels desnonaments continua i que no veiem voluntat per a resoldre la greu situació a l’entorn de la manca de Dret a l’Habitatge per part dels partits polítics que governen.

FeM Girona 92.7 fm. la teva ràdio de proximitat.
I ara escolta’ns en directe a www.femgirona.cat
LA BATALLA CONTRA L’IRPH CONTINUA! AVUI AMB JOSÉ MARÍA ERAUSQUIN

Podcast: Play in new window | Download | Embed

SÍ QUE ES POT! Marta Afuera

Fa pocs dies hem sabut que diversos jutjats portaran l’índex hipotecari IRPH a la justícia europea després de la recent sentència del Suprem que donava suport a la banca, tot i el vot particular de dos dels seus magistrats que defensen la tesis de les persones afectades per l’IRPH. Per tant, la batalla contra el IRPH no ha acabat! La batalla continua tot i que el Tribunal Suprem va donar per bo l’IRPH davant desenes de demandes a primeres i segones instàncies judicials.

Per entendre què està passant hem contactat amb José María Erausquin, advocat i activista social, per parlar sobre les darreres novetats que afecten a les persones amb una hipoteca amb IRPH. Un programa molt interessant i útil per conèixer el comportament a l’Estat Espanyol de les altes instàncies judicials, de com aquestes es dediquen a protegir la banca.

Més d’un milió de llars en aquest país tenen al seu préstec a l’índex hipotecari IRPH (Índex de Referència de Préstecs hipotecaris). Des de fa anys aquest índex obliga a les famílies a pagar fins a un 2% de més d’interès que en el cas de l’EURIBOR pel seu préstec. Com es calcula el IRPH? És un secret bancari que el Govern ajuda a amagar i que els jutges – Tribunal Suprem – troben bé que tot segueixi així.

El ‘Sí que es pot!’ és el programa de ràdio de la PAH GIRONA SALT que s’emet a FEM GIRONA els dilluns a les 3 de la tarda i a les 12 de la nit i els dissabtes a les 4 de la tarda. També ens podeu seguir a través de les xarxes socials de la PAH GIRONA SALT i a femgirona.cat.

FeM Girona 92.7 fm. la teva ràdio de proximitat.
I ara escolta’ns en directe a www.femgirona.cat.