Manifestació: Habitatge per a totes! #BCNnoEstàEnVenda ….. fet i guanyat

El passat dissabte dia 10, la nostra Asc.500×20, varem estar participant amb altres concitadanes i entitats reivindicant que Barcelona no pot continuar essent destruïda per una especulació salvatge que destrueix la vida social i transforma la ciutat en un parc temàtic pel turisme. Els turistes no són la causa sinó la conseqüència d’un pla traçat des de fa anys on diners, inversions, lleis i empreses s’uneixen per expulsar la gent i prendre’ns el valor històric i monumental de la ciutat, robar-nos el valor intangible de Barcelona, per a monetitzar-la i vendre-la millor. La voracitat capitalista matarà la ciutat que coneixem!!!

..[flagallery gid=59]


El proper dissabte 10 de juny a les 18h estarem reclamant HABITATGE PER A TOTES! a la manifestació que tindrà lloc a Plaça Universitat. A continuación us deixem un breu manifest amb les denúncies i reivindcacions de la campanya #BCNnoEstàEnVenda.

El preu mitjà actual del lloguer a la ciutat ha pujat un 17% entre 2014 i 2016, superant el preu màxim que es va registrar durant els anys de la bombolla immobiliària.

Els lloguers pugen perquè la dedicació a altres usos, diferents als d’habitatge residencial assequible, és molt alta i el parc de lloguer es redueix. A més, estem patint un fort procés especulatiu induït pels grans tenidors de finques i inversors que modifiquen les condicions dels habitatges per multiplicar el seu valor i posar-los en circulació en els mercats globalitzats, desapareixent el concepte d’habitatge com a dret social fonamental de la ciutadania i convertint-lo en un valor financer més.
El que s’ofereix no és una habitatge sinó un producte d’inversió, que provoca que el jovent tingui cada vegada més dificultats per emancipar-se i moltes famílies hagin de marxar dels seus barris de tota la vida.

Mentre que els salaris estan pràcticament congelats, els lloguers han pujat, entre un 11% i un 21% en funció del districte, fins assolir una mitjana de 850€/mes, que equival al sou precari d’un de cada tres barcelonins. A aquest augment cal afegir l’arbitrarietat dels desenborsaments exigits pels propietaris, d’entre 2.400 a 4.800 € per poder signar un contracte.
A Barcelona, als barris més desfavorits la despesa en habitatge supera el 35% de la Renda Familiar disponible, mentre que pels barris amb més ingressos representa el 5%.

L’emergència habitacional genera exclusió residencial: Al llarg de 2016, 30.637 persones s’han inscrit al Registre de Sol·licitants de l’Habitatge. A més, la UCER, Unitat Contra l’Exclusió Residencial, ha atès un total de 1.574 unitats familiars en processos de pèrdua de residència. A la ciutat es produeixen entre 9 i 10 desnonaments a la setmana, i sabem que el 88,5% eren, entre 2013 i 2015, per impagaments de lloguer.

Una dada alarmant, és que el sensellarisme aquest any s’ha incrementat. Tot i que té una explicació multicausal, hi ha tres factors claus: l’augment del preu del lloguer, un parc públic d’habitatge totalment insuficient per donar resposta a les necessitats socials i la precarització del mercat laboral.

La modificació de la LAU al 2013, garanteix molt més el dret a la propietat immobiliaria per sobre del dret a l’habitatge:
Redueix de 5 a 3 anys el termini obligatori dels contractes.
Permet que el propietari recuperi l’immoble pasat el primer any, anunciant la decisió a l’inquilí amb dos mesos d’anticipació. A més, si el contracte no está registrat, el pot interrompre en cas que una tercera persona compri l’habitatge (Nou motiu de desnonament).
Es facilita el desnonament reduint els temps del procés judicial en cas d’impagament.

El parc d’habitatge de Barcelona contava al 2016 amb 438.304 habitatges en règim de lloguer. Dins d’aquest, el de mercat lliure representava 31,3% i el d’habitatge social només un 1’5% (6.500 habitatges públics), en comparació a París que té un 17’2% o Amsterdam que té 48%. També hi ha a la ciutat prop de 31.200 pisos buits, dels quals 2.592 són propietat dels bancs.
Els lloguers turístics coneguts representen el 7,7% de mitjana del parc de lloguer de la ciutat. Dels 15.881 apartaments turístics detectats, el 39,5% no tenen llicència. D’aquesta oferta total, el 65% es concentra a Ciutat Vella i l’Eixample.
L’auge d’especulació amb la propietat vertical també es manifesta a Barcelona amb l’adquisició, per part de fons d’inversió, d’almenys 76 blocs sencers, alguns amb inquilins a dins, per convertir-los en habitatges de lloguer de luxe que atrauran persones amb més poder adquisitiu, expulsant de la zona als residents actuals.

En aquest context d’emergència habitacional, es preveu que aquest any finalitzin prop de 44.000 contractes de lloguer amb la dificultat per a les unitats de convivència de conservar la seva llar o de trobar un lloguer assequible a la nostra ciutat.

 

Volem una Barcelona, inclosa la perifèria, amb habitatge digne per a totes!

Ens veiem als carrers!
Paralizados- martes 15 julio -1 desahucio BADALONA – 2 desahucios en Barceloneta

  1 DESAHUCIO EN BADALONA

2 desahucios en Barceloneta.

La sangría de desahucios no SE DETIENE

Exigimos a los Ayuntamientos y Servicios Sociales una vivienda social como respuesta adecuada.

Ninguna familia sin techo, ninguna casa sin gente!!

Quieren tapar la realidad que afecta a miles de familias pobres en los alquileres!

MARTES

15 JULIO

11 horas

Pedimos solidaridad con la familia de Evelin que tiene dos hijos pequeños. 2 º intento de desahucio sin que el Ayuntamiento de Badalona les de una alternativa a la que tienen derecho.
No puede haber desalojo sin alternativa… y vamos a presionar a la Administración para que les de un piso de alquiler público asequible!

Concentraciones previas: 9Barris a les 10 h. Metro Virrei Amat
11 h. Metro Pep Ventura (L2).

LUGAR:c/ Pere Martell, 24 bis. ( Barri Sistrells -Lloreda) Badalona

Cómo llegar: metro L2 estación Pep ventura… LOCALITZACIÓ

Entidad desahuciadora: Catalunya Caixa-SAREB.

Apoya: As. 500×20, Assemblea Indignada de Badalona

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

La Evelin es una mujer trabajadora a la que Catalunya Caixa le cobraba 578 € de alquiler. Cuando se separó no pudo asumir esa cantidad por lo que pidió una rebaja a Catalunya Caixa que se nego. Ahora los desahucian. No lo podemos permitir. ¡¡¡BASTA DE ATAQUES A LA GENTE TRABAJADORA¡¡¡

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

MARTES15 JULIO9’30 horas Pedimos solidaridad con dos familias de la barceloneta aquejadas por desahucios fruto de la presión turística sobre la zona. La Administración NO LES HA DADO MAS ALTERNATIVA QUE SE BUSQUEN UN PISO DE FAMILIARES O UNA PENSIÓN

LUGAR:c/ Paredes 7 y otro c/ Alcanar 5 (barrio de Barceloneta) Barcelona

Cómo llegar: metro Barceloneta (L4)

Entidad desahuciadora: Inmobiliaria privada

Apoya: Barceloneta Indignada, Avv l’Hostia, Assemblea Bon Veïnatge de Barceloneta.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
La Síndica de BCN sale conmocionada de su visita a Ciutat Meridiana

Montserrat VILA hará lo posible para ayudar en el drama humano que vive VillaDesahucio y Nou Barris

Este pasado jueves 25 de abril de 2013 la Síndica de GREUGES de BCN (Defensora del Pueblo) escuchó las voces de las vecinas y vecinos que viven desde hace tiempo en una situación de absoluta penuria y abandono por parte de todas las Administraciones en su contexto. Más de 80 personas estaban presentes en una sala abarrotada de la Biblioteca de la Zona Nord que era mucha gente para un día de lluvia y frío intenso. Era una visita especial que acompañó un clima de frío invernal en plena primavera convocada por la Asociación de vecinos de Ciudad meridiana con el apoyo de otras entidades como nuestra Asociación 500×20.

Hace tiempo que Montserrat Vila y todo su equipo colabora con nuestra Asociación y especialmente con la AVV de Ciutat Meridiana. A ella se dirigió para hacer su charla y explicar todo lo que la Sindicatura de Greuges de Barcelona puede hacer por sus convecinos.

Los vecinos de Ciutat Meridiana se explican con rabia e impotencia.

La Síndica escuchó y dijo que actuaria con toda su energía para aliviar la situación dentro de las posibilidades no ejecutivas que tiene esa institución municipal.

Más de una veintena de intervenciones de vecinos de la Zona Nord y del resto del Distrito evidenciaron que para la Administración una cosa es atender más tarde que pronto y otra cosa es solucionar al menos momentáneamente la angustia de la gente.

El Ayuntamiento de Barcelona asegura a la Síndica que todos los casos son atendidos por los Servicios Sociales de la ciudad y que no hay desahucios.

En pocos minutos las primeras intervenciones evidenciaron que en aquella reunión se palpaba el ambiente de crispación que se vive en una Nou Barris Cabreada por un futuro cada vez más negro. Uno a uno cada los asistentes fueron relatando de manera lo más objetiva posible su caso, de manera disciplinada. Desde la plusvalía que el Ayuntamiento quiere cobrar por una dación en pago a una familia sin recursos hasta la penuria que vive una mujer de renta antigua con un piso que se cae a trozos. Desde los edificios de expropiados forzosos llenos de deficiencias hasta la familia desesperada que vive con el dinero de uan chatarra menguante. La pobreza extrema prende como la pólvora en un barrio ya muy castigado. Ya hay demasiadas niños cuya mejor comida es la que hacen en la escuela

Varias familias aquejaron sus problemas de salud, cáncer, psoriasis, insomnio al tranformador de alto voltaje que después de años de quejas continua en un lateral de un edificio de expropiados forzosos de Torre Baró. Las quejas a la Oficina de Habitatge de Nou Barris tronaron cuando se conocieron los casos de las familias que sin recursos no pueden optar a una vivienda precisamente porque no pueden pagarla.

Finalmente reseñar las intervenciones de los detenidos por la Comisaría de Mossos de Nou Barris que fueron retenidos entre 42 y 50 horas encerrados, peor que muchos delincuentes peligrosos, por lanzar globos de agua a los bancos.

El personal de la Oficina que acompañaba a la Síndica recogió más de una decena de quejas y denuncias contra la administración entre las que destacaban dos desahucios de alquiler previstos para el 7 de mayo en el barrio de Porta. Poco más tarde de las 21 horas acababa esta intensa tarde.

Un rayo de esperanza pero más ganas de luchar por los derechos de los ciudadanos quedaron como resumen de esa asamblea.
3 anys de pressó: Sentencia històrica contra el mobbing immobiliari a BCN

concentració de suport a Rosa Talón el 21 abril 2009 delante de su tienda

Tres anys de presó pel propietari que ha assetjat durant 16 anys la veïna del Clot Rosa Talón

La fermesa de Rosa Talón i Laia Serra, advocada, permeten un  triomf

500×20 va participar i difondre aquesta lluita en el seu moment
Rosa Talón va permetre la creació de la Xarxa contra el Mobbing Immobiliari on varem participar.
Felicitem a la Xarxa de Suport Mutu del CLot per la seva tasca de llarg recorregut que va ser realment difícil.

link a la noticia a LaDirecta

la entrada del nostre web en aquells moments difícils del mes d’abril del 2009
especulació urbanista: expulsen veïnat de la Colònia Castells.

Cap desnonament + durant la crisi

Incasol (Reursa), Ajuntament (Districte de Les Corts), Institut Municipal d’Urbanisme

EXPULSEN AL VEÏNAT DE LA COLÒNIA CASTELLS PER DEIXAR-HI UN SOLAR!

La secretaria delegada de l’Institut Municipal d’Urbanisme, Mª Camino Suárez Garcia, ha dictat ordre de desnonament immediat per l’Encarna Muñiz, veïna de la Colònia Castells. …

L’Encarna és víctima d’un procés d’expropiació mal gestionat per l’Institut Català del Sol (Incasol) i l’Ajuntament per tal d’enderrocar una de les poques mostres de barri popular que queden a Barcelona, la Colònia Castells. Malgrat que molts afectats han estat reallotjats a la zona, també n’hi ha d’altres que han hagut de marxar (22 famílies) i d’altres que directament es quedaran al carrer, doncs una clàusula inexplicable protocolaria va provocar que tant sols tinguessin dret a habitatge els que portessin al barri des d’abans de juny de 2001.

El pla doncs s’emmascara amb la retòrica legitimadora de la rehabilitació quan tant sols respon a l’interès de l’administració per homogeneïtzar i gentrificar (elititzar) el barri de Les Corts. Al final del procés les persones més necessitades i amb les rendes més baixes no podran quedar-se a viure al barri, i els que ho han fet, ja no poden gairebé pagar l’augment que els hi ha comportat el trasllat. I això tant sols de la primera fase del pla, la segona no saben ni quan ni com la realitzaran

On anirà l’Encarna? I els habitants de les altres quatre cases afectades? Després de molts anys de conflicte, l’únic que pot parar els desnonaments és la solidaritat ……….

Més informació a: www.salvemlacolonia.blogspot.com.

L’ENKARNA ÉS QUEDA! SALVEM LA COLONIA!
Hem parlat amb el matrimoni d’Eliseo i Verónica aquesta tarda.

INJUSTICIA GLOBAL!
AQUESTA ÉS LA SEVA DEMOCRÀCIA !
ASALT I EXPULSIÓ D’UNA FAMILIA DE CASA
XERRADA A LA XARXA DE SUPORT MUTU AMB ELISEO I VERÓNICA

Aquesta tarda hem tingut la oportunitat dins l’assemblea de la Xarxa de Suport Mutu del Clot de compartir les colpidores experiències del desnonament amb el matrimoni.
Eliseo i Verónica guardaven una fermesa encomiable després del enorme mal tràngul d’ahir en veure perdre la casa on havien viscut 26 anys.
Estan enfadats en part dels mitjans de comunicació doncs no han estat gens parcials i a més han trames dades incorrectes i no han reflexat el tracte vexatori i de delinqüents que van patir. Han estat atesos als serveis mèdics per certificar els cops i morats quan més de 10 policies van entrar a casa seva reduïnt al matrimoni i als presents, tot davant del petit de la familia. Aquest va veure com el seu pare era colpejat, eposat i tancat en una habitació. Va veure com Verónica va caure empentada per un policia contra les bicicletes del balcó i esclafada a terra per reduir-la.
El secretari judicial va actuar en tota celeritat per evitar que l’arribada de les 15 hores anul·les l’esforç repressor de la policia. A les 14’50 sortien per la porta amb quatre bosses i roba mal comptada. NO saben que ha passat amb les seves pertinences. Des del carrer han vist encara mobles, les cortines, saben d’altres elements com l’escalfador, que ells van comprar i no volen que el propietari a sobre s’aprofiti.
No els volen deixar entrar i la policia els ha marejat en totes les trucades que han fet per conèixer l’estat de les seves coses.
Tots dos encara no entenen com els ha passat això. Estaven amb un contracte legal, pagaven religiosament, eren bons veïns. Però la injustícia els ha negat els seus drets. Pateixen pel petit que no para de veure els vídeos del desnonament a Internet. MOlts veins aquest mati han plorat davant seu i han rebut trucades de tot arreu en suport….
Aquesta família mereix el recolzament per demostrar que en aquest país no solament la llei hipotecaria és salvatge sinó que les lleis d’arrendament deixen en la indefensió total als llogaters.
Com diem a 500×20 la LAU i la Llei del desnonament expres són l’altra cara de la moneda que va obligar que milions de famílies es llancessin a comprar hipoteques davant la manca i inseguretat dels arrendaments.
12 furgones i 100 policies prenen a l’asalt el pis del Clot desallotjant una familia amb un menor.

versión en CASTELLANO

 

versió 3

Fins a 300 persones han escridassat i format un cordó per defensar el pis del Clot.

Es veia venir des de feia dies (veure entrada al blog prouespeculacio.org) quan prop de 100 policies han desallotjat a la força, amb tots els mitjans repressius disponibles als indignats i solidaris.
Ha estat un veritable assalt al Castell amb policies pujant per escales al balco de la família de l’Eliseo i la Verònica i el fill menor que ho ha vist tot. Prop les 19h acabava tot quan un camió de mudances s’ha dut totes les pertinences de la família a un diposit municipal. Ni els Serveis Socials ni l’Ajuntament han fet acte de presència per ajudar la familia.
Un veritable cas de mobbing, usant la tristement famosa LAU del ministre Boyer a una familia al corrent de pagament que vivia al barri des de feia 26 anys. El propietari, ex-director de TBO, havia estat condecorat per Fabra IRIBARNE, al 1967 amb la Orden al Merito Civil del Ministerio de Información i Turismo.
Les 300 persones  congregades ho han estat per la crida de la Xarxa de suport mutu del Clot que ha estat recolzada pel veïnat indignat i l’ajuda d’altres entitats com 500×20 i assemblees d’altres barris.
Els comentaris de la gent en els mitjans digitals eren generalitzats contra l’actuació policial desproporcionada pitjor que en cassos de grans delinqüents. Tothom demanava pel Millet.
Van ser retingudes i identificades més de 30 persones per no voler deslligar-se del braç de la cadena front el portal. La gent, més de 30, que estava a l’escala i dins el pis desnonat van sortir prop de les 15h amb càrrecs judicials per resistència a l’autoritat i desobediència civil. Un jove, Xavi, va ser detingut i portat a comissaria.

La FAVB prepara una declaració sobre aquest greus fets.
Posats en contacte amb membres de la Junta de la FAVB han quedat consternats per la duresa de la intervenció i han fet una declaració pública al web de la FAVB demanant la dimissió de Felip PUIG com a responsable últim.
500×20 creu que al desnonament del Clot s’han traspassats línies vermelles per part del Jutjat i Mossos d’esquadra.
El desnonament obre una escalada violenta contra el dret a l’habitatge però també en l’ús de la policia per defensar el dret a la propietat privada per sobre del dret a l’habitatge, recollit per una constitució monàrquica que fa aigües per tot arreu.
De fet, dos dels nostres socis van ser retinguts defensant la porta i dins el pis i tot sembla que la policia vol denunciar resistència a l’autoritat i desordres als més de 40 identificats.
Ara és segur que s’ha entrat en una nova etapa i els moviments socials i polítics que defensen el dret a l’habitatge hauran de generar noves formes d’ajuda a les famílies desnonades que podrien seguir el raonament de la Síndica de Greuges de Barcelona dut fins al final:
A cada desnonament nova ocupació!!
l’Associació 500×20 hem perdut la pancarta:
+PISOS SOCIALS i – desnonaments judicials
en aquesta resistència al Clot com ja ens va passar amb la mateixa pancarta al desallotjament de plaça Catalunya. Està clar que encara no hem guanyat aquesta reivindicació.
Aturat el desnonament per mobbing del barri de Gràcia – Alegre de Dalt

Aquest matí més de 50 persones han aturat el desnonament per mobbing immobiliari de la família de l’Ignasi, la Valentina i la seva filla de 8 anys esperonat per l’empresa GAMBIT, propietària de la marca “La Llave de Oro“.
A quarts d’11 els tres executius de Gambit han fet presència esperant l’arribada del secretari judicial. Han estat rebuts amb crits de “voltors“, “especuladors fora del barri”, etc.
S’han refugiat al bar però per les finestres la gent els cridava “els nostres drets no estan en venda”. Finalment l’arribada del secretari ha confirmat davant la muralla humana que cobria la porta del nº56 de C’Alegre de Dalt que l’alçament no era possible.
L’assemblea d’indignats de Gràcia, veïnat i la nostra Associació “500×20” hem obtingut una nova victòria que a migdia s’ha afegit a un nou ajornament del desnonament de l’Elisa de Montcada anunciat pel nostre web el passat dissabte.
La PAH, que no ha estat present en aquest desnonament al ser un llogater, ha anunciat l’ajornament de Montcada a la seva web cap al migdia.

LINKS sobre la notícia:

  • El nostre post anterior sobre aquest cas de mobbing AQUÍ
  • La notícia tal com ha sortit a BTV