A 10 anys del col·lapse financer: prenem el control de les finances!

“Fúria dignificant”, deu anys després del col·lapse financer
Prenem el control de les finances!

Deu anys després del col·lapse de Lehman Brothers, és hora d’ explicar la història de la crisi financera mundial des de la perspectiva de la ciutadania i de proposar solucions comunes positives per donar prioritat a l’ interès públic en el futur. Lehman Brothers es va convertir en un símbol inoblidable del fracàs d’un sistema financer desregulat, liberalitzat i interconnectat. El col·lapse fou el punt d’ inflexió d’ una crisi econòmica i financera que va provocar que milions de persones perdessin les seves feines, habitatges i accés a la protecció social, tals com prestacions d’ atur decents, pensions i atenció de la salut.
Les negligents estratègies, i la irresponsabilitat envers la societat mostrada per les corporacions financeres van ser posades en evidència, igual que la passivitat o la complicitat dels polítics en els anys anteriors a la crisi i en la imposició del paquet de mesures d’ajust i austeritat com a resposta a la crisi. Es va permetre dirigir els mercats a les grans corporacions financeres, i el preu va ser considerable.

Se’ns demana que creiem que han après les lliçons, i que, pot ser, els canvis necessaris siguin imminents. En canvi, a pesar de les fortes crítiques a la ideologia del lliure mercat financer expressades per molts des de que va començar la crisi financera, el neoliberalisme segueix exercint un fort control sobre les polítiques, normes i institucions financeres. Això ha portat a un atac total a la qualitat de les nostres vides i a la nostra dignitat. La ciutadania de tot Europa ha protestat i proposat solucions socials més eficaces para a fer front a aquesta crisi. Hem tingut un parcial èxit significatiu a nivell local, però encara hem d’ intensificar els nostres esforços. Els lobbies financers segueixen tenint un accés quasi il·limitat als responsables polítics de la Unió Europea, amb el resultat de que els mercats financers segueixen sent avui perillosament inestables, sinó més. Les noves regulacions son tímides i insuficients, i actualment s’ està produint una reacció «desreguladora».

El risc d’un altre col·lapse persisteix, i un cop més podríem veure’ns obligats a rescatar megabancs amb milers de milions de diners públics. Milions de noves víctimes podrien unir-se a les files dels que ja estan patint la crisi. Inclús ara, milions de persones es troben empobrides i endeutades, el que constitueix un recordatori constant de que la crisi segueix amb nosaltres.

Els bancs centrals injecten grans quantitats de diner a la banca i a les empreses privades, mitjançant mecanismes d’ expansió quantitativa. I mentre que els grans bancs i corporacions gaudeixen dels seus grans beneficis gràcies als baixos costs de finançament -una espècie de subvenció-, cada cop es destina menys diner a inversions en infraestructures, serveis públics, protecció del medi ambient i lluita contra la pobresa.

Ara, amb motiu del desè aniversari de la crisi financera, fem una crida a l’acció. L’ aniversari és una oportunitat per a crear un nou espai de debat públic sobre les causes profundes de la crisi i el futur de les finances. És una oportunitat per a mostrar la nostra indignació: necessitem una solució socialment justa al deute existent i hem d’ adoptar una postura de cara al futur. No hem de pagar deutes il·legítims ni ara ni en el futur. Exigim que els bancs i les finances serveixin a la societat. Al 2018, començarem el difícil procés de posar les finances sota control democràtic.

Hem de desmantellar els grans bancs, acabar amb l’ especulació inútil, introduir una fiscalitat efectiva i justa al sector financer i emprendre inversions públiques en serveis i infraestructures que millorin la vida i creïn llocs de treball dignes per a molts i moltes. Hem de transformar el sistema financer per a posar-lo al servei d’una economia per una vida en comú.

Ens oposem a l’ enorme impacte negatiu dels mercats financers especulatius, que alimenten la desigualtat social, la pobresa, l’ escassetat de serveis públics el canvi climàtic. Volem adoptar una nova forma de produir i reproduir, compartir recursos i riquesa. Un nou model econòmic que posi les vides en el seu centre. Començarem a prendre el control democràtic unint forces amb diferents persones i grups que es veuen afectats per l’ impacte negatiu de les finances en la societat. Como a prioritat, hem de pressionar per a que s’ adoptin mesures i normes polítiques que acabin amb l’ era de la financiarització, en la que la societat està dominada per la lògica depredadora dels bancs i dels mercats financers. Les grans finances són poderoses, però si ens unim podem formar part de la indispensable acció política per oposar-nos-hi amb èxit. Necessitem que els col·lectius ciutadans s’ uneixin a la nostra campanya i converteixin l’ any 2018 en un punt d’ inflexió, de manera que els pròxims 10 anys siguin finalment el moment en que es pugui assumir el control de les finances.

Participa el 15 de setembre a Barcelona a la Jornada de lluita:

Posem les finances al servei de les persones i el planeta!


Organitzacions europees que participen en aquesta campanya:

Action from Ireland, AktiveArbeitslose (Àustria), Ander Europa (NL+BE), Associació de Permacultura, ATTAC França, ATTAC Alemania, ATTAC Polònia, ATTAC Àustria, ATTAC Irlanda, ATTAC Espanya, Brotfür die Welt/Bread for the World, CADTM Europa, CNCD-11.11.11, Corporate Europe Observatory, CUP, Observatori del deute en la Globalització (ODG), Debt Resistance UK, Ena Banda (Eslovènia), EuroMemo Group, European Network on Debt and Development (Eurodad), FairFin, FinanceWatch, Friends of the Earth Europe.


Col·lectius que donen suport a Catalunya
Aigua és Vida, Aliança contra la pobresa energética, Assemblea Groga de Gràcia, Associació Erradicar la pobresa, ATTAC Acordem, Ca la Dona, Campanya Banca Armada, Campanya No als TCI, CADTM, Associació 500X20 – Lloger públic i asequible, Coordinadora de treballadors i treballadores en atur de Catalunya, Ecologistes en Acció, EKONA, Entrepobles, FAVB-Federació d’Associacions de Veins i veines de Barcelona, FAPAC-Federació d’Associacions de Pares i mares d’Alumnes de Catalunya, FETS-Finances Ètiques i Solidàries, Finance Wacht, Fundació FIARE, Front Cívic de Catalunya, Greenpeace Barcelona, Grup impulsor de la Renda Garantida de Ciutadanía, Icaria Editorial, Marea Blanca, Marea Pensionista, Marxa de la Dignitat, Marxa Mundial de Dones, ODG (Observatori del deute en la globalització), Oikocredit Catalunya, Oxfam Intermón, PAH-Plataforma d’Afectats i afectades per l’Hipoteca, Plataforma D’atenció domiciliària SAD, Plataforma de Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària, Plataforma Lleida Social, Plataforma Sortir del Euro, PLEEC – Plataforma per una educació en economía crítica, Radio Rebelde Republicana, REVO Prosperitat Sostenible, SETEM Catalunya, SICOM-Solidaritat i Comunicació, Sindicat de Llogaters i Llogateres, Vidas Sostenibles, XSE-Xarxa de Sobiranía Energética, 350 Org
HIPOTECA FIJA O HIPOTECA VARIABLE – señuelos de la banca para ilusos! Ojo! es muy gordo.

Perdone que se lo digamos: NO SEA ILUSO/A!

Si usted va a contratar una hipoteca no le están haciendo un favor, USTED SE LO HACE AL BANCO. El negocio hipotecario y de derivados- titulizaciones y swaps- es el pastel más grande del negocio bancario en la creación de deuda de la nada. En España mueve entorno a medio billón de euros (1/2 PIB del país). La banca vive de su deuda, es un parásito. Y usted debe entender eso si quiere negociar un contrato hipotecario y firmar una escritura delante de notario pues debe evitar que le cuelen toda clase de cláusulas abusivas o cálculos manipulados. Viendo toda la información basura que se esta dando sobre el tema, en los medios de comunicación, desde este blog queremos dar unos consejos a los osados que aún quieren comprar una hipoteca…. bueno… ustedes dicen que compran un piso!

Consejos antes de firmar una hipoteca:

 • si no tiene el dinero no compre un piso, porqué estará comprando una hipoteca.
 • Cuanto vale el piso? 220.000 euros … perdón ? el piso – con una hipoteca por medio- le costará hasta 400.000 euros depende del tipo de interés y la amortización.
 • Antes de firmar lo importante no es el cuadro de amortización teórico sino la letra pequeña de la escritura de la hipoteca. Es lo que los bancos no enseñan hasta que delante del notario usted piensa…. bueno ya lo miraré en casa! Una hipoteca es un contrato de adhesión. Le proponemos que nos traiga una escritura y le enseñaremos las cláusulas abusivas que tiene.
 • Si los bancos aconsejan la seguridad de las hipotecas fijas, es porque saben que su negocio será mejor con ese tipo de interés. Y si es bueno para el banco es malo para usted. Tumbada la cláusula suelo…. una hipoteca a interés fijo es como una hipoteca variable con cláusula suelo.
 • ¿Quién controla los tipos de interés? Usted responderá que el Banco Central Europeo- BCE-. Pero es una verdad a medias. Una cosa es el tipo de interés que el BCE “presta” dinero a la banca privada. Y otra es el EURIBOR que es un índice privado de la Federación Bancaria Europea. El EURIBOR está manipulado por la Banca y, por eso, Europa se ha visto obligada a crear un nuevo índice EURIBOR PLUS (€+) que estará fijado por un organismo más neutral: Instituto Europeo de Mercados Monetarios (EMMI, según sus siglas en inglés). Esta tan manipulado que la Comisión Europea se vió obligada a poner la multa más grande jamás impuesta a bancos de toda Europa porqué la cosa era un escándalo.
 • Aún así, desde este blog aseguramos que el mismo BCE es lobbista a favor de la banca privada y esa es la razón por la que es independiente de los poderes políticos. Es como los reyes: nadie escoge por votación democrática una entidad de la que depende la sangre que fluye por todos los circuitos económicos de la sociedad.
 • Son los bancos los que deciden la política económica y no el Gobierno. Los bancos crean el dinero de la nada y dan crédito a las ramas de la economía que le dan más beneficios. Si la economía va mal, los bancos son los principales responsables porqué tienen secuestrada la decisión pública de como se presta el dinero y a quién.
 • ¿Usted dice que a los bancos les interesa las hipotecas fijas pero antes bien que les interesaban las variables? Pues es evidente. Usted no sabe si dentro de quince años podrá pagar una hipoteca pero la Banca con su política financiera si que lo sabe o puede dirigir un país al colapso. Porqué en medio de una crisis – la del 2007- que era evidente, el BCE, que es supuestamente independiente -para ser imparcial- subió los tipos de interés hasta el 4% cuando los países se hundían en la crisis global. Fue una táctica deliberada para apoderarse de todo el dinero que miles de familias habían invertido en sus viviendas y de sus casas ejecutando las garantías asociadas.

Pero los tipos de interés parece que están subiendo y quiero protegerme!

Bueno veamos las cosas de cerca…

 • La deuda mundial, lejos de bajar, no para de crecer (1). Y crecen todas las deudas: pública, hogares y empresas. La deuda mundial alcanzó un nuevo récord con 237 billones de dólares en el cuarto trimestre de 2017. ¿Alguien cree en su sano juicio que los tipos de interés pueden subir por ejemplo al 4% como en el 2007 llevando a la ruina a millones de hogares y empresas?
 • El BCE determina la política de tipos de interés entre él y la banca privada, de la que es lobista, pero no determina ni el EURIBOR ni los tipos de intereses comerciales que cobran los bancos a la gente. De hecho, durante el período del 2007-08 mientras el tipo del BCE era del 4% el EURIBOR, los intereses que decide cobrar la banca privada no pasó del 4,8% en octubre del 2008 para bajar al mes siguiente, 1 punto, al 3,8 viendo la hecatombe que se producía. Hay que reconocer que mientras los bancos y las grandes multinacionales les sale gratis endeudarse para recomprar sus acciones e inflar el mercado de activos….. el resto de los mortales vivimos en “un apartheid de intereses de hasta más del 1000% para los créditos personales“. Obra exclusiva de la banca y que ninguna autoridad económica ni política le pone coto. (2)
 • Ojo con la TAE!. La Organización de Consumidores y Usuarios – OCU- recomienda elegir un tipo variable en las hipotecas a pesar de la subida del euríbor (3). ¿Por qué?

La Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) recomienda a aquellos que estén pensando en solicitar un préstamo hipotecario que elijan un tipo de interés variable, a pesar de la escalada del Euribor. Desde OCU indicaron que quizá ante la actual situación se piense que es un buen momento para contratar un préstamo a tipo fijo y protegerse así de las posibles subidas del euríbor. Sin embargo, la TAE (Tasa Anual Equivalente) de las mejores ofertas de préstamos hipotecarios fijos a 15 años se sitúa alrededor del 6%, “muy lejos de la mejor oferta a tipo de interés variable”. En este sentido, indicaron que para que la opción del préstamo fijo resulte “rentable”, el euríbor debería situarse a medio plazo por encima del 5% y mantenerse en esos niveles a partir de ese momento. Según la organización, si se tiene en cuenta que desde el año 1997 este índice de referencia solamente ha estado por encima del 5% en el segundo semestre de 2008 (durante cinco meses), “dicho escenario nos parece poco probable, por lo que consideramos que, de momento, los préstamos a tipo variable siguen siendo la mejor opción”.

Ojo! Los medios de comunicación enturbian los datos de las hipotecas fijas para manipular sus decisiones.

A los ciudadanos nos aborregan para tomemos siempre decisiones en contra de nuestros intereses!
Si los propios economistas de la OCU avisan que la mejor oferta de hipoteca fija es un TAE del 6% a 15 años cuando hoy las hipotecas a variable están por debajo del 2% dependiendo del DIFERENCIAL….. pregunta…
¿Cómo es posible que ningún medio de comunicación generalista avise que en una cosa tan importante y que afectará a tanta gente hay una trampa?
¿Cómo es posible que la clase política y los medios de comunicación que afinan su veneno en las idas y venidas del proceso independentista de Catalunya no sean TAN FINOS en esta cosa que afecta a los ciudadanos a los que supuestamente quieren informar?

Salva TORRES


Notas al artículo:

 1. eleconomista.es, La deuda mundial se incrementa en 70 billones de dólares en la última década.
 2. es.euribor-rates.eu, El Euribor durante el año 2008.
 3. eleconomista.es, Vivienda. la ocu recomienda elegir un tipo variable en las hipotecas a pesar de la subida del euríbor.

seguro que también le interesará…

cuatro pasos seguros para librarse de la hipoteca y ganar al banco -actualizado 2017
Xerrada: com Catalunya Banc cobra una hipoteca 3 cops i el fons voltor rus desnona la família

Xerrada

com Catalunya Banc cobra una hipoteca 3 cops i el fons voltor rus desnona la família

dimarts 13 – 19,30 hores – local avv.santandreu – carrer Balari i Jovany 14 – metro s.andreu (L1) – localització

_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_

 • La titulització hipotecària era i és una estafa bancària gegantina que comencem a entreveure
 • Ha hagut i hi ha un saqueig de famílies i persones!
 • La familia GARCÍA és una afectada que pot perdre l’habitatge amb els instruments legals que tenen els voltors per saquejar.

#elsGARCÍAesquedenacasa

2016-12-13-cartell-xerrada-s-andreu-tirulitzacions

+++ info relacionada
El proceso a la banca necesita tu apoyo, no acciones paralelas!

democracia-politica-democraciaeconomica-sobirania-monetaria

Ayer supimos que Crida per Sabadell realizará este sábado un acto bajo el lema “Judici a la Banca” donde participaran personas relevantes como David FERNÁNDEZ, Isabel VALLET, etc…

El formato que ha escogido esta organización política para culpabilizar a la banca como responsable de la crisis es el mismo que nosotros llevamos trabajando desde hace casi un año desde diversas organizaciones sociales como nuestra Asociación 500×20, así como otras como Asc. Hipotecados Activos, PAH Madrid, SICOM Televisión, Plataforma por la salida del euro, etc… Uno puede imaginar que cualquier acción como esta supone un enorme esfuerzo militante y unas energías que no se pueden gastar para no obtener resultados visibles.

2016-03-12-debate-proceso-a-la-banca__cast_cartel_web

Este trabajo de denuncia se llama Proceso a la Banca, y se inició a finales del 2015 realizando un acto el 12 de marzo del 2016 en la Sedeta de Barcelona. Ha tenido amplia difusión en diversos medios electrónicos por lo que es difícil que se desconociera su existencia aunque reconocemos la dificultad y amplitud del desafío. Desde entonces estamos preparando un juicio popular con afectados, abogados , jueces y testimonios que se celebrará en las dos ciudades (Barcelona, Madrid) con el objetivo de divulgar a la opinión pública la responsabilidad crucial de las entidades financieras en la crisis que sufrimos desde hace una década. Este acto esta previsto para los meses de noviembre y diciembre de este año.

Nos ha sorprendido que nuestra idea – de los movimientos sociales- de golpe( ¡que no tiene derechos de autor!) haya tomado delantera a través de Crida per Sabadell, organización política. La sorpresa es que el formato es calcado. Nos ha gustado que nos copien, lo que no nos ha gustado es que ni siquiera nos hayan propuesto aunar esfuerzos ante tamaña tarea de atacar a un enemigo común tan poderoso.

david_fernandez

Nuestra idea era no depender de organizaciones políticas y que Proceso a la Banca fuera patrimonio de los movimientos sociales. No nos gusta que la fuerza de las ideas se disipe en pequeños formatos sin coordinación ni objetivos comunes.

Si el acto de Crida per Sabadell: Judici a la Banca es un eslabón en la culpabilización de la Banca lo sabremos en el esfuerzo de las organizaciones sociales de Sabadell que se unan en este movimiento. Emplazamos a Crida per Sabadell a una reunión para aunar esfuerzos con las entidades de Sabadell.

No podemos permitir que Proceso o Judici se conviertan en una pequeña parodia!!!

 
2016/03/12 presentación de PROCESO A LA BANCA: movimiento x la soberanía económica.

Estructura de la presentació de Procés a la Banca:

 • 11h. Presentació moviment i ponents. Marta Afuera
 • 11,15h. Sistema Monetari i emisió moneda. Ramón FRANQUESA.
 • 11,35h. Mercats de Renda Fixa i Titulizacin Hipotecaria. J.M.Novoa
 • 11,55h. Deute públic i deuda privat. Iolanda Fresnillo
 • 12,15h. El Tratat TTIP. Mónica VARGAS
 • 12,30h. Presentació del primer Tribunal Popular. Procés a la Banca
 • 12,35h. Debat i resposta de ponents.
 • 14h Cloenda.

Manifiest procés a la Banca: manifiesto castellano -.- català

Cartells:

Procés a la Banca

2016-03-12 debat proces a la banca__CAT_cartell_webProcés a la banca es un movimiento ciudadano que quiere abrir el debate sobre el control de la moneda. Hoy está en manos de los banqueros y las élites financieras.

La privatización de la moneda es el origen del saqueo de los pueblos y naciones europeas. Los medios tecnológicos no hacen mas que agravar el control orwelliano sobre la ciudadanía.

Las entidades adheridas creemos que sin soberanía económica la libertad está hoy más comprometida que nunca. Por ello, mediante Tribunales populares iniciamos juicios de la verdad, sobre cada uno de los derechos ciudadanos que están en disputa con los banqueros. Estos tribunales sumarios armarán los juicios reales ante la Justicia ordinaria.

Procés a la Banca quiere ser lugar de libre expresión para todas aquellas iniciativas que luchen contra la dictadura financiera.

Entidades adheridas

SICOM Televisió, Asociación Hipotecados Activos, ATTAC-Acordem, PAH girona-Salt, Plataforma Sortida Euro, PAHC Sant Adrià-Besos, Associació 500×20 … +++
naciódigital: Tot per als bancs: rescat + pisos

«El rescat de les entitats bancàries va ser una oportunitat perduda per bastir un gran parc públic d’habitatges de lloguer»

naciódigital: Tot per als bancs: rescat + pisos

banqueros_ladrones_culpables de la crisis

Aquest diari publicava ahir un excel·lent treball periodístic signat per Elisenda Pallarès que –després de bussejar per les dades de les administracions– xifra en 46.974 els habitatges buits en mans dels bancs després d’una execució hipotecària.

La crisi dels bancs que va seguir l’esclat de la bombolla immobiliària va ser una enorme oportunitat perduda per a la societat. Ens vam empassar la gran mentida del les “entitats sistèmiques”, que no podien fer fallida. Ningú no ens va explicar mai perquè un banc és “sistèmic” i una gran indústria que tanca i deixa centenars de famílies al carrer no és “sistèmica”.

Hem bolcat milers de milions de diners públics que hauran de tornar els nostres fills i néts amb els seus impostos, per rescatar unes entitats que després es van transferir a d’altres bancs, ben netes, per preus simbòlics que en alguns casos va ser directament un insult als contribuents. Només un parell d’exemples: La Caixa es va quedar amb el Banco de Valencia per un euro. El BBVA es va quedar amb Unnim per 1 euro.

Ningú no va tenir la pensada de donar les ajudes multimilionàries a canvi dels pisos que els bancs es van quedar de promotores i famílies que van haver de triar entre pagar la hipoteca i menjar. Es podria haver bastit un gran parc públic d’habitatges de lloguer, com a d’altres països d’Europa on aquesta dèria de ser propietari no existeix.

Doncs no. Tot per als bancs. Les ajudes públiques i els pisos. I els anomenats actius tòxics, en comptes de transferir-los als ajuntaments per destinar-los a lloguer social, es van agrupar en el FROB, més conegut com a banc dolent. No sabem del cert que fa el banc dolent. El que sí que sabem és que en 2015, els seus cinc màxims directius van cobrar 693.900 euros de retribució.

Mentrestant, la Generalitat i alguns ajuntaments exerceixen el dret de tanteig per comprar pisos provinents d’execucions hipotecàries, i arribem al despropòsit màxim: els bancs tapen els seus forats amb diners públics a canvi de res, es queden amb els pisos que podrien haver cedit a canvi de les ajudes, i –la cirereta del pastís– els revenen a l’administració i tornen a ingressar diners públics!

És com duplicar l’ajut públic als bancs. Els nostres fills i néts ens ho recriminaran amargament quan els llibres d’història expliquin el rescat dels bancs i l’esclat de la bombolla.

escrit x Germà Capdevila. publicat a Nació Digital
video ¿Cómo los bancos han saqueado el país con las titulizaciones hipotecarias?

tu hipoteca tiene vida propia en el Banco y en el mas alla_cat

Un vídeo explicativo de cómo el proceso de titulización de una hipoteca pasa desapercibido por la población y sitúa al Banco como un mero gestor de cobros. Pero lejos de ello el Banco delante de los juzgados se presenta como el legítimo acreedor de las deudas y la garantía hipotecaria que es su casa. Los bancos con la titulización consiguieron hinchar la burbuja inmobiliaria hasta reventar. En esto proceso la clase política, los jueces, notarios y registradores de la propiedad han mirado hacía el otro lado o simplemente han colaborado en el saqueo de la población y del país.

El saqueo consistía en el uso indiscriminado del crédito fraccionario para crear de la nada miles de créditos con garantía hipotecaria al tiempo que se hacía caja revendiendo en forma de titulizaciones esos créditos en los mercados de Renta Fija a instituciones financieras internacionales. Con la llegada de la crisis y los impagos de los recibos de las hipotecas, esa estafa piramidal revienta y Alemania para salvar a su banca fuerza a Zapatero a reformar el artículo 135 de la Constitución, para que los intereses financieros sean pagados por delante de cualquier otro capítulo de los Presupuestos Generales de España. Luego fue Rajoy quién pidió el rescate de los bancos y cajas a la Merkel, para salvar “el culo” de bancos franceses, holandeses y alemanes. A continuación, nuestro país transforma los agujeros bancarios de todos los bancos, no sólo las caja, en deuda pública.

De esa forma desde el 2007 a la actualidad la deuda pública ha pasado de poco menos de 400.000 mil millones de euros al actual billón, convirtiendo la avaricia bancaria en una deuda de todo el país. Cada bebé del estado español cuando nace tiene una deuda, como pecado original, de cerca de 20.000 euros. Podríamos hablar de deuda ilegítima en tanto en cuanto aquellos que perpetraron el saqueo no son los verdaderos propietarios de las garantías inmobiliarias.

Viviendas, locales y negocios que fueron garantía hipotecaria serían en todo caso hoy propiedad pública, en tanto en cuanto, esas deudas por arte del birlibirloque financiero se convirtieron en deuda de todos pero el beneficio se privatizó para unos pocos.

¡Habrá que poner nombre y apellidos a estos caraduras!

La información de este vídeo está siendo estudiada y expuesta al público desde hace años en ataquealpoder.wordpress.com

Un vídeo que presentamos bajo los epígrafes de #NiDaciónNiPago #procesoalabanca