finals 2005 – s’inicia la lluita pel dret a l’habitatge al districte de 9Barris
gener 2006 – es publica el manifest fundacional a prouespeculacio.org
Nou Barris sempre ha estat el districte capdavanter a Barcelona en el dret a l’habitatge
En plena bombolla immobiliària, a la tardor del 2005, quan es construïen al país més habitatges que en Europa, en temps del tripartit i del govern barceloní de PSC- icv, va néixer l’Assemblea per l’Habitatge Digne de NouBarris (AHD NouBarris). Petits col·lectius del barri van posar el dit a la nafra del model de creixement basat en la depredació i el menyspreu per l’habitatge públic… L’habitatge era una mercaderia i es constituïen hipoteques com a xurros. A les intervencions als plenaris de Districte se’ns mirava com a marcians i la prepotència era la moneda de canvi habitual de la classe política.
El diumenge 15 de gener del 2006 es publicava la Carta de presentació de l’ADHD, aquesta deia “sobre la problemàtica de l’accés a l’habitatge i els preus abusius dels pisos ( tant de lloguer com compra ) i la repressió i censura que sofreix qualsevol crítica o alternativa a aquesta situació ( murals, okupacions, articles,… ).”
En conjunció amb el Taller contra la Violència, on Ada Colau -actual alcaldessa- s’iniciava en la lluita social, es va fer al març del 2007 un concert a l’Ateneu Popular organitzat per Pigmeos Revoltosos, els diners dels quals es van destinar en part a finançar la publicació del llibre “el cielo está enladrillado“. Aquell dissabte vàrem comptar amb la presència de l’Ada.
Al 2008, després de la publicació de la Llei del Dret a l’Habitatge, una bona part dels activistes ho van deixar. El dissabte 23 de febrer del 2008, una nova xerrada a l’Ateneu Popular, sobre habitatge públic al 20% del sou, amb la participació de Gerardo Pisarello – vice-alcalde actual de BCn- i Jaume Asens va obrir la nova etapa de l’Associació 500×20.
Al mes de gener del 2011 l’Asc. 500×20 s’enfronta als primers reptes de la crisi. Donem recolzament a José Luís BURGOS a la seva sentada davant del Santander de pg. de Gracia durant 3 mesos i finalment el dia 12 de gener del 2011 aturem el primer desnonament d’una família ocupa, d’ètnia gitana, d’un habitatge públic. Al juny participàvem en l’acampada i el moviment 15-M a Barcelona.
Des de llavors hem aturat més de 250 desnonaments amb l’ajut d’altres organitzacions, entitats i la solidaritat de moltes veïnes del barri. I hem estat en els principals esdeveniments socials i polítics de la darrera dècada.