Un cas defensat per la nostra Associació
Del cas que exposem aquí, creiem que és important deixar-ne constància ja que moltes famílies reben habitatges socials i, en aquests, s’ha de correspondre adequadament superfície i membres de la unitat familiar. Aquesta informació la trobem valuosa perquè ha estat impossible trobar-la a Internet. És per per això que l’hem publicada.
CAS:
Una família va rebre un pis d’emergència habitacional després de la lluita de l’Associació 500×20 per una alternativa al desnonament que tenia pendent.
Aquesta família té 4 membres, parella i dos fills, i va rebre un pis d’emergència social aquest 2014. L’habitatge en qüestió té 44.920m2. Crèiem que aquella família no podia viure en aquell espai on dormien tots 4 en una habitació de 11,45 m2.
Vàrem presentar una pregunta a l’Oficina d’Habitatge del Districte i la resposta va ser la següent.
RESPOSTA:
Segons el tècnic del servei ara va en funció del nombre d’habitacions i dels metres quadrats d’aquestes. En el cas exposat caldria un pis de dues habitacions que tinguin entre 8 i 12 metres quadrats cadascuna d’elles (serien habitaciones dobles), o bé 3 habitacions on una d’elles tingui entre 8 i 12 metres quadrats (doble), i les altres dues tinguin, com a mínim, entre 5 i 8 metres quadrats (individuals). Si el pis no tingués habitacions, es considera que hi poden viure 2 persones. Normalment la cèdula d’habitabilitat marca el nombre de persones màxim que pot tenir un pis.
condicions mínimes d’habitabilitat dels habitatges i la cèdula d’habitabilitat.
font: Decret 141/2012 sobre condicions mínimes d’habitabilitat dels habitatges i la cèdula d’habitabilitat.
El decret 141/2012, de 30 d’octubre, pel qual es regulen les condicions mínimes d’habitabilitat dels habitatges i la cèdula d’habitabilitat diu a l’article 4.1 amb la finalitat de determinar l’existència dels supòsits de sobre ocupació que preveu la Llei del dret a l’habitatge, que es fixa el nombre màxim d’ocupants per habitatge en funció del nombre d’habitacions i de la superfície d’aquestes, amb aplicació dels paràmetres següents:
1 persona per habitació ≥ 5 m² =
2 persones per habitació ≥ 8 m²
3 persones per habitació ≥ 12 m²
5 persones per habitació 20 m2
Un cas defensat per la Taula Energètica i de l’Habitatge de Figueres.
font: facebook de la Taula.
HABITATGES NO DIGNES ENTREGATS PER LA GENERALITAT I L’AJUNTAMENT DE FIGUERES ALS CIUTADANS AMB VULNERABILITAT ECONÒMICA
Ens estem trobant amb cases entregades per Habitatge de la Generalitat i per l’ajuntament de Figueres, que no reuneixen les condicions requerides per la legislació vigent d’habitatge quant a nombre d’habitacions, estat de conservació, manca d’aïllament que produeixen humitats que perjudiquen la salut, escala de veïns per accedir-hi, etc. En un d’ells que coneixement, i que en parlarem un altre dia, no hi ha electricitat a l’escala!!! i la família ha de pujar varis pisos sense llum i amb uns graons trencats…. Us imagineu què passaria en cas d’un incendi? Hi podria haver una massacre. De qui seria la responsabilitat? Així mateix, voldríem denunciar l’estat lamentable en el qual es troben molts pisos que cedeixen els bancs a la Generalitat, ja que els que estan en millors condicions se’ls queden ells per vendre’ls.
Però, avui ens centrem, tan sols, en un pis de 44,52 metres i d’una sola habitació, que va ser entregat per la Generalitat, ara fa 8 anys, a una senyora (en aquell moment soltera) per viure-hi ella sola, i que en aquells moments li va ser de molta utilitat, però que, posteriorment, aquesta senyora es va casar i va tenir tres fills, i s’ha trobat que aquest pis ja els era totalment inadequat per poder viure-hi ella i la seva família. Ens trobem, amb la incongruència, que una família que viu en una vivenda de l’administració, que hauria de ser un exemple a seguir de la normativa de les lleis d’habitatge, visquin fora de normatives tots 5 membres (la parella i tres fills) hacinats en una sola habitació de 8,87 metres quadrats. De fet, ens trobem que totes les altres vivendes de l’escala d’igual espai, tenen una cèdula d’habitabilitat que tant sols permet un màxim de tres persones per pis, una parella i un nen que poden dormir a la mateixa habitació S’ha escrit diverses cartes a l’ajuntament de Figueres, aquesta família s’ha adreçat a Habitatge i a serveis socials, per demanar una altra vivenda que compleixi amb les normatives corresponents, o sigui un pis de tres habitacions: Una pels pares, una pels dos nens i una per a la nena. Habitatge al·lega que no tenen pisos a Figueres, i serveis socials comenten que aquest assumpte no els hi pertoca a ells, sinó a la Generalitat, però, tanmateix, els ajuntaments tenen la responsabilitat de tenir un parc de pisos de lloguer social i de responsabilitzar-se que els veïns del municipi visquin en condicions legals i dignes i ens preguntem com és que el nostre ajuntament, encara avui dia està tan mancada d’habitatges i no n’hagi adquirit cap. Amb què es gasta els diners?