500×20 s’adhereix a la Federació estatal “Vivienda en Lucha ” com sòcia fundadora

Després d’alguns mesos de debats i més d’un any de treball en comú entre diverses entitats a escala estatal, entre elles Plataforma de Personas Afectadas por la Hipoteca de la Comunidad de Madrid-PAH Madrid, Associació pel lloguer públic i asequible-500×20, Associació pel Dret a l’Habitatge i pel Dret a una Vida Digna -PAH Girona Salt, Asociación en Defensa de los Afectados por la Vivienda – ADAV Parla, Plataforma de Afectados por la Hipoteca Stop Desahucios AltMaresme, PAH Léganes, Asociación Civic y Social Ciutats Solidaries- PAH L`Hospitalet, AEDEVI, etc. hem decidit constituir una entitat estatal en forma de Federació, legalment constituïda a nivell nacional.

Vuit entitats formen la Federació i moltes altres que estan a l’expectativa en diverses localitats i regions. És fàcil entendre que davant la dispersió de les lluites i el aferrissada que és especialment la de l’habitatge hàgim decidit fer aquest pas en una situació política i social que canvia a velocitat de vertigen. L’habitatge, al costat del treball, és el lloc on les persones ens convertim en ciutadans de ple dret. Les que hem decidit ajuntar-nos sabem que no és un camí de roses per això treballarem sobre quatre idees bàsiques:

 • Ens hem dotat d’un decàleg: UN DEU A L’HABITATGE DIGNE . En aquest document fundacional parlem de com les persones tenen el dret de viure dignament i legalment amb un títol de propietat, lloguer o qualsevol altra forma d’accés a aquest bé bàsic. No ens hem oblidat dels cada vegada més milers de llars que viuen als llimbs jurídic de l’ocupació. Per això, el primer punt del nostre decàleg és el dret jurídic de qualsevol ciutadà de reclamar a l’administració un habitatge del parc públic de lloguer social sigui quina sigui la seva situació econòmica i conseqüentment la regularització de l’ocupació.
 • el decàleg no és un programa complet perquè sabem que res és perpetu però indica als de fora que sí que tenim ideologia, que sí que tenim quatre idees clares i que volem compartir-les. Per això, ningú ens ha imposat el seu projecte d’èxit, tampoc volem imposar als que s’acosten. Venim de fracassos dels que humilment hem après i ens han adobat.
 • També tenim uns estatuts (els publicarem pròximament quan estiguin legalitzats). No són una panacea per als problemes que vindran però si el lloc on podrem dirimir les nostres diferències. Hi haurà diferències segur i volem conviure amb aquestes diferències però buscarem el consens. Però aquestes diferències estaran valorades per la diversitat que aporten, com ens ha ensenyat la mare naturalesa, i per què en les diferències i en la crítica política honesta està amagada la solució col·lectiva de debats aferrissats. Les majories simples evitessin la paralització de la Federació davant de minories de bloqueig però els estatuts permetran valorar aquesta diversitat i la possibilitat de la confederació com a lliure-associat a les organitzacions.
 • No estem construint un partit polític de l’habitatge. Per això, volem mantenir la nostra independència política i social i com a Federació no dependrem de les subvencions regulars de partits, ONG o empreses.

L’habitatge s’ha convertit en un actiu financer de primera magnitud en el món actual. Els bancs centrals compren deute hipotecari titulitzat a la banca comercial privada. La Banca amb el seu domini de la creació de diners-deute mou l’economia cap a camins on la ciutadania es veu obligada a adquirir aquest deute i hipoteca la seva vida per accedir a un habitatge. Els poders públics en el seu abandonament de funcions polítiques han deixat en mans del mercat, de la llei de la selva, els drets ciutadans d’accés a l’habitatge.
No és d’estranyar doncs que la Federació lluiti contra la titulització de deutes, el control democràtic de l’emissió de moneda i uns tipus d’interès públics, transparents que ajudin, en lloc de gravar, l’economia productiva respectuosa amb els límits del planeta. Un mitjà de pagament essencial no pot estar en mans de les elits financeres, ens hi juguem la vida.

DECÀLEG

UN 10 A L’HABITATGE DIGNE

INTRODUCCIÓ

Portem molts anys treballant pel Dret Universal a un Habitatge Digne al costat de milers d’activistes. Aquesta lluita l’hem desenvolupat amb persones que han perdut aquest dret humà perquè el sistema econòmic capitalista de les últimes dècades ha convertit aquest dret, reconegut en totes les constitucions nacionals, en pur mercadeig. Lluny de rescatar-se a les persones, els governs han prioritzat el salvament dels negocis de les elits financeres.

Habitatge Digne és aquell habitatge on les persones viuen amb seguretat, pau i dignitat, segons el Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de l’ONU..

Som una federació de col·lectius que creiem necessari esforçar-nos a consensuar les finalitats, estratègies i accions a curt, mitjà i llarg termini per unir voluntats, per sobre de la visió a curt termini de la classe política i d’alguns moviments socials.

Salva Torres


¡UN 10 A LA L’HABITATGE DIGNE!

PRINCIPIS BÀSICS DE LA FEDERACIÓ “VIVIENDA EN LUCHA”

 1. L’habitatge és un dret universal reclamable.
  Stop als desnonaments sense alternativa asegurada por llei.
 2. Parc públic d’habitatge social i lloguer assequible.
  Fijar las rentas de los alquileres en función de los ingresos y circunstancias familiares.
 3. Suministraments mínims garantits per llei.
  Cap persona sense aigua, llum i calefacció.
 4. L’habitatge habitual en règim de propietat no és embargable ni executable
  Adecuación de las deudas teniendo en cuenta lo pagado, el valor actualizado de la y la renta familiar disponible.
 5. Prohibició de la venda i titulització de les hipoteques sobre l’habitatge habitual.
  Limitació, informació i transparència en els processos de venda de deutes.
 6. Despenalització i regularització de l’ocupació por necessitat.
  Cens nacional d’habitatges.
 7. Derogació de la LAU. Contractes de lloguer indefinits.
  Per a acabar amb la bombolla del lloguer i assegurar un projecto de vida estable.
 8. Democratització i control de l’emissió de moneda i del preu del diner..
  Un mitjà de pagament essencial no pot estar en mans de les elits financeres que saquegen els pobles. Els tipus d’interès han de ser públics i transparents.
 9. La justícia no ha d’exercir-se contra els Drets Humans Universals.
  Els tribunals no han d’administrar la justícia contra els drets humans i socials reconeguts. El torn d’ofici amb justícia gratuïta -per persones sense recursos o amb recursos insuficients- ha d’assegurar una defensa eficaç i professional.
 10. Ens organitzem des l’assemblearisme i defensem la independència política i econòmica sense ànim de lucre, el suport mutu i la lluita col·lectiva.
  El nostre objectiu és unir esforços per assegurar l’accés a un Habitatge Digne.
Print Friendly, PDF & Email

Escriba aquí su comentario

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies