Sicom: Cotxes, canvi climàtic i periodisme. Coches, cambio climático y periodismo

els companys de Sicom, SICOM, Solidaritat i Comunicació, amb els que col·laborem habitualment ens passen aquest document molt important des del punt de vista ambiental perquè afecta a la qualitat de vida de la ciutadania i el model d’urbanisme a les ciutats amb prioritat del transport privat.

No participeu de la manipulació dels fabricants!

En castellano -> Coches, cambio climático y periodismo.

El govern espanyol acaba d’anunciar que no es podran matricular cotxes que emetin diòxid de carboni a partir de 2040: dièsel, gasolina, híbrids, gas natural. I que estaran prohibits cap a mitjan segle. Ho especifica en l’esborrany de la ‘Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica’. Els fabricants de vehicles ja han aixecat el crit al cel, tot i la tebiesa de la mesura proposada.

Actuar sobre el transport és clau per a reduir la contaminació [ el transport és responsable del 25% de les emissions de GEH a Espanya i del 33% dels emesos per la UE ] [GEH Món]. Tot i l’evidència, la indústria continua negant les dades i utilitza els seus lobbies per conformar/modificar les informacions dels mitjans, també dels públics, condicionats com estan pel pes de la publicitat en els seus pressupostos.

+1,5ºC: inevitable.

Segons les dades facilitades per l’informe especial de l’IPCC publicat a Incheon, Corea del Sud, la temperatura havia pujat de promig 1ºC arreu del món a 2017. I creix a un ritme de 0.20ºC per decenni. Forma part del consens científic que la gran inèrcia dels GEH fa que els seus efectes perdurin en tota la seva intensitat al voltant de 25 anys. En conseqüència, la temperatura, fem el que fem, pujarà 0,5ºC a l’inici de la dècada dels 40, situant-se en els +1,5ºC que no s’haurien de superar segons els ‘Acords de París’.

+1,7: no retorn.

L’IPCC publicat a Incheon, però, en l’apartat D.1.2 del ‘Summary for Policymakers’ va més enllà. I diu: superar en 0.20ºC el +1,5ºC, és a dir, sobrepassar el 1,7ºC, suposaria un esforç de captura de carboni tècnicament i econòmica, tal vegada impossible d’aconseguir. En altres paraules, que anar més enllà dels +1,7ºC condueix a una situació, ara mateix, irreversible.
Aplicant les dades ‘oficials’ d’augment de la temperatura, si no fem res, arribarem als +1,7ºC a començaments del decenni dels 50. I si els GEH perduren en tota la seva intensitat com a mínim 25 anys, tenim, com a màxim i sent generosos, fins a 2030 per aplicar les mesures correctores. [De fet i per anar bé, hauria de ser reducció a la meitat de les emissions fetes a 2010 com a molt tard a 2025]

Transport.

Dèiem que les dades oficials asseguren que a la UE el transport suposa 1/3 de les emissions i a Espanya la ¼ part. No actuar sobre aquest sector fins a 2040 i no prohibir fins aleshores les energies fòssils és una temeritat que conduirà irremeiablement a un fatal augment de la temperatura.

Crida als i les periodistes.

El mal que estan fent els mitjans de comunicació, tots, però en especial els públics per la seva missió de servei a la ciutadania, polemitzant i donant la veu principal als fabricants de vehicles contaminants (que els tenen collats a través de la publicitat i que tan sols veuen el futur a través dels seus negocis), és d’una irresponsabilitat que ratlla el delicte, perquè no només crea confusió i confon a la ciutadania, sinó que contribueix al deteriorament de la salut pública.

Fem una crida als periodistes perquè, en l’exercici del seu codi deontològic, no participin d’aquest atemptat contra el dret a la salut de totes i tots.

Dcoumentació:

IPCC

‘Summary for policymakers

capítol primer

Josep Cabayol, Siscu Baiges, Ester González, Frederic Pahisa, en nom de SICOM -Solidaritat i Comunicació.

Print Friendly, PDF & Email

1 comentari a “Sicom: Cotxes, canvi climàtic i periodisme. Coches, cambio climático y periodismo”

Escriba aquí su comentario

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies