[Karcelona] Sobre la legalització dels espais okupats. Negociacions i pactes a Europa

Oficina per l’Okupació de Barcelona ens ha passat aquest llarg document d’anàlisi sobre el fet de la legalització de l’okupació a la ciutat darrera els continuats desallotjaments dels espais okupats dels darrers anys. El document explicita clarament que la institucionalització porta a la mort del moviment…


Introducció

Els debats sobre legalització s’enfoquen massa sovint en qüestions ideològiques en comptes de centrar-se en aspectes concrets. Sense treure importància a la confrontació d’idees, en aquest text ens endinsem en els aspectes pràctics que estan estructuralment associats a la legalització d’espais okupats. Què passa a la pràctica quan es legalitzen espais que prèviament estaven explícitament associats amb el rebuig de la llei i de tota autoritat?

Un argument que es sent sovint a l’hora de justificar la legalització a Barcelona és que no podem extraure conclusions de què va passar a d’altres països perquè són contextos diferents. Fer comparacions és complexe, però negar-se a aprendre dels demés és una pèrdua. De la mateixa manera que els encerts d’altres indrets ens han de servir d’inspiració, els errors comesos arreu són una experiència de la que podem aprendre.

El que s’observa a la pràctica és que la institucionalització porta a la mort del moviment. N’és un exemple el moviment veïnal, que va revifar amb la caiguda del règim dictatorial i va acabar regularitzant-se en les associacions de veïns, funcionant sovint a ser una corretja de transmissió de les polítiques dels l’ajuntaments. O els sindicats, que han passat de ser una arma de treballadorxs a una peça més del sistema. I la legalització en molts casos no garanteix res segur, com demostra el cas d’Itàlia, on els que havien buscat regularitzar-se estan ara sota amenaça de desallotjament.

El poder recupera als elements moderats i, mitjançant aquesta divisió, trenca el moviment al mateix temps que reinventa el funcionament del sistema. Per nosaltres, la legalització és una forma més d’acabar amb els espais okupats, exactament com el desallotjament, però amb l’afegit que a molta gent els hi costa més posicionar-se clarament en contra.

LLEGIR TOT EL DOCUMENT >>>


Oficina per l’Okupació

Print Friendly, PDF & Email

Escriba aquí su comentario

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies