Amnistia habitacional per als deutors acollits a la moratòria hipotecària de desnonaments

En un problema tant greu com l’habitatge ni el Govern sap quantes llars estan acollides a la moratòria de desnonaments que va promoure la Ley 1/2013, de 14 de mayo, de medidas para reforzar la protección a los deudores hipotecarios, reestructuración de deuda y alquiler social de 15 de maig del 2013.

Entre 30.000 a càlculs de 80.000 llars estan acollides des de llavors en les diferents pròrrogues que acaben el 15 de maig del proper mes del 2024. Milers de persones estan pendents que un error del Govern, embolicat amb la dimisió del President Pedro SÁNCHEZ oblidi les seves obligacions socials amb un col·lectiu que de no renovar-se la moratòria es convertiria en un problema irresoluble de irresponsabilitat per al PSOE i Sumar-Podemos.

Un company de l’Associació ens explica la situació d’aquest col·lectiu de llars afectades per la moratòria

Què esperem del Govern de coalició actual?

Recentment PAH Madrid va presentar, i recepcionada el 2024-03-01, a tots els grups parlamentaris implicats en la Comisión de Vivienda y Agenda Urbana del Congrés dels Diputats un carta demanant l’ampliació al 2028 de la moratòria de llançaments de deutors hipotecaris acollits a la llei i una solució definitiva a la problemàtica. De moment no hi ha resposta de cap grup.

Sabem pel rebuscat nom de “Proyecto de Ley por la que se adoptan medidas para afrontar las consecuencias económicas y sociales derivadas de los conflictos en Ucrania y Oriente Próximo, así como para paliar los efectos de la sequía (procedente del Real Decreto-ley 8/2023, de 27 de diciembre)” que Ione BELARRA del grup parlamentari mixt ha presentat l’esmena 18 en aquesta llei que diu:

Per a la seva banda, el grup parlamentari del PSOE, encara que d’acord amb la proposta va presentar la mateixa proposta en forma d’esmena 192:

Tothom entén que amb aquestes esmenes iguals, el Congreso de los Diputados podrà aprovar per majoria un nou termini fins al 15 de maig del 2028 per aquestes llars no vagin al carrer.

Però les dificultats de l’oposició parlamentària de dretes i el soroll de fons fàctic del poder judicial estan fent trontollar la possibilitat que abans del 15 de maig del 2024 hi hagi la necessària pròrroga aprovada.

Sabem que la direcció oficial de la PAH ha demanat el mateix que nosaltres estem demanant i seria necessària una resposta coordinada de tot el moviment de l’habitatge en aquest sentit, tot i que, hi ha els nous sindicats que de moment no estan preocupats pels drets del deutors contra les entitats financeres.

Cal fer un esforç de pressió ciutadana perquè arribi la desitjada pròrroga de la Llei 1/2013 !

Una solució definitiva d’aquest greuge a favor dels deutors.

Diverses entitats com la nostra amb conjunció amb PAh Madrid, i d’altres vam presentar ja al Congrés una proposta de solució al 2020 que no va ser resposta per a cap grup parlamentari, tot i que vam sondejar-los. La resposta va ser el silenci, fins i tot, dels membres de la coalició de Govern : PSOE i Unidas Podemos:

Vam recollir un total de 6.000 signatures en el marc territorial de la nostra activitat que es van presentar a la mesa del Congrés. La idea era recolzar l’aplicació de l’Adicional Segunda del Decret 5/2017 per recuperar els habitatges per les llars deutores.

Recentment sabem que per l’article del mitja InfoLibre : “Urge solución definitiva a la moratoria hipotecaria(*1) que la direcció oficial de la PAH va demanar el mateix al Govern en una reunió del 22-12-2023 que resumia així:

PAH Madrid presenta una millora de la moratòria als grups parlamentaris

La proposta presentada per PAH Madrid ha estat aquesta:

Els paràmetres d’una solució definitiva.

Es evident que cal una amnistia que permeti en la propera pròrroga una SOLUCIÓ DEFINITIVA, els paràmetres dels quals estan ben especificats i en els quals coincidim totes les organitzacions socials implicades:

Un ampli ventall que podria donar sortida en aquest problema que arrosseguem des de la crisi hipotecària del 2007.

Notes:

Segur que l’interessarà:

Print Friendly, PDF & Email

Escriba aquí su comentario

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies