L’ocupació dels habitatges públics de Torre Baró acaba amb un acord

L’acord obre una via de diàleg entre l’Ajuntament i les Entitats socials.

Per Avv C.Meridiana, As. 500×20 i FAVB permet resoldre els cassos coneguts i evitar-ne de nous.

Però és un acord obert a interpretacions diferents.

La reunió va començar amb l’exigència inicial d’acabar amb l’ocupació

A la reunió van assistir per part de l’Ajuntament la Regidora, els Gerents de Qualitat de Vida de la casa Gran i de Nou Barris, el Delegat d’Habitatge de l’Ajuntament, la Directora dels Serveis Socials de Barcelona i el responsable pels temes d’habitatge del Districte.

A l’altra banda estaven membres de les Avv de Ciutat Meridiana i Porta, de 500×20 i un representant de l’assemblea de famílies del barri. També van assistir 3 representants de la FAVB entre ells el President.

La Regidora va demanar que acabes l’ocupació del edifici per començar a negociar.  Després d’una llarga discussió prèvia de prop de dues hores va modificar la postura. Aquí va començar la negociació veritable.

També va intentar dividir les entitats socials per una suposada millor actitud negociadora de l’Avv respecte de 500×20.

L’Ajuntament encara no és conscient de la gravetat de la situació.

La primera discussió va ser al voltant de si el problema de l’habitatge es circumscrivia a les llars afectades o era un problema general més enllà de VillaDesahucio. La Regidora volia parlar dels cassos coneguts, donar una solució individual i problema acabat. Els responsables polítics no són conscients de la precarietat en que viu molta gent.

500×20 i les entitats veïnals van presentar el document PER QUÈ HEM OCUPAT L’EDIFICI DE TORRE BARÓ?.

En aquest es documentava que cada cop ens trobem més llars en precari: sense cap ingrés, ingressos esporàdics, la PIRMI o un subsidi d’atur insuficient. Per solucionar de rel aquesta problemàtica resumidament varem demanar:

 • solució satisfactòria de tots els cassos de desnonaments= cap llar sense sostre
 • Tots els 220 habitatges de Torre-Baró per emergència social i un 40% d’aquests  per Nou Barris.
 • Millora dels barems per accedir més gent als habitatges d’emergència
 • Lloguer públic fins a 100€ per rendes fins a dos cops l’IPREM (1.065,02€)

Torre- Baró és una gota d’aigua en l’oceà de les necessitats socials.

Mentre l’Ajuntament recordava l’enorme esforç pressupostari que suposava la compra a Regesa per 16 milions € dels + de 200 habitatges, les entitats socials demanaven per la mateixa raó que tots aquells habitatges fossin d’emergència. Els  220 pisos de Torre-Baró eren 160 destinats a lloguer social, 30 per a emergències socials i 32 habitatges, els que es van ocupar aquest dimecres, per a usos universitaris. La discussió passava perquè tots els pisos fossin per emergències doncs tot el veïnat estava en situació precària. Els 160 pisos de lloguer social estaven entre 200 i 440€ que volia cobrar l’Ajuntament. La qual cosa significava que els candidats haurien de ser com a mínim milieuristes.

Tothom estava d’acord en que Barcelona té una manca d’un parc públic d’habitatge de lloguer assequible. Però mentre el Comissionat de la Casa Gran repetia que no hi havia habitatge buit a la ciutat les entitats socials li donaven les dades contràries.

La Regidora va posar sobre la taula la possibilitat d’incrementar l’habitatge d’emergència a Torre-baró i que el famós acord (enderrerit des de fa un any) amb Catalunya Bank posaria 100 pisos assequibles a Nou Barris.

Finalment no es va acceptar el nom de “Taula” però si el de “comissió per estudiar” els cassos i els criteris d’adjudicació dels habitatges de l’Ajuntament i dels bancs.

Van haver retrets de l’Administració per les ocupacions dels Serveis socials de Zona_Nord i l’Oficina d’habitatge de Nou Barris. Això va permetre a les entitats socials explica que si hagués una Taula d’Habitatge del Districte moltes problemàtiques s’haurien pogut canalitzar per aquesta via. Però que l’Equip de Govern del Districte havia esperat massa temps a obrir vies de diàleg.

L’acord és una mena de xiclet. Pot estirar-se cap on es vol. La lletra permetrà diferents interpretacions segons l’actor. Per això és molt important no baixar la guàrdia en les properes setmanes..

L’acord per escrit

El gerent de Nou Barris finalment va escriure a mà un acord sobre les 11 de la nit que varen signar per un costat la Regidora i de l’altre els responsables de Avv, la Favb i Ass. 500×20.

En resum diu això:

 1. buscar possibles solucions als cassos aportats per les entitats socials signants.
 2. crear un grup de treball sobre els criteris d’adjudicació dels habitatges de les entitats financeres.
 3. crear un grup d’estudi sobre la possible ampliació del nombre d’habitatges destinats a les situacions d’emergència de la promoció de Regesa-Torre-Baró.
 4. que el CUESB es faria càrrec de les famílies ubicades en els habitatges.
 5. els ocupants es comprometien a deixar el bloc lliure un cop atesos pel Cuesb dins del dia 16 de maig.

L’acord és una mena de xiclet. Pot estirar-se cap on es vol. Per exemple un grup de treball (en minúscules) no és el mateix que una Taula d’Habitatge (amb majúscules).  La lletra permetrà diferents interpretacions segons l’actor. Per això és molt important no baixar la guàrdia en les properes setmanes…

La notícia als mitjans:

http://www.lavanguardia.com/   ///  Btv.cat  /// El periódico  //

Print Friendly, PDF & Email

2 comentaris a “L’ocupació dels habitatges públics de Torre Baró acaba amb un acord”

 1. Es penoso, dejar de joder a los pobres como sucios comunistas y luchar por la libertad jodiendo a los ricos, MULTINACIONALES, TORRE BARÓ EXISTE, Y RESISTE, FUCK OFF.

  Respon

Escriba aquí su comentario

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies