Ajuts Habitatge 2014: un bàlsam immobiliari per salvar un mercat enfonsat

Una inversió de 7 millons € que anirá a mans de propietaris i banquers.

És un ajut d’urgència només per al 2014 en el supòsit que el 2015 serà l’any de la recuperació.

Aturarà momentàniament alguns desnonaments però es un salvavides per un mercat enfonsat.

Poc més de 2900 llogaters e hipotecats seran beneficiaris de les ajudes.

bàlsam ajuts al lloguer en dosificador

….

Corre! que s’acaben!

La Generalitat acaba d’aprovar una Resolució del Departament de Territori i Sostenibilitat per donar ajuts d’urgència a quantes unitats familiars tinguin un o més membres en atur de llarga durada i no superin els ingressos totals dels membres en 1’5 vegades l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC). Després d’anys de retallades, aquesta mesura arriba mentre molts Ajuntaments han aprovat multes als pisos buits de la Banca. A Barcelona, l’alcalde Trias només farà efectiva aquesta mesura en alguns barris populars pressionat per un ampli consens social per fer pagar alguna cosa a la Banca per la crisi. La dotació de 7 milions d’euros supera en 5 vegades el gastat amb ajuts al 2010  que va ser de poc més d’un milió d’euros. Però compte: cada família obtindrà un ajut de 200€x12mesosx1any=2400€ Això vol dir que se’n beneficiaran poc més de 2900 unitats familiars.

…..

Però, per què ara aquesta mesura?

 • La mobilització social pel dret a l’habitatge ha estat una de les lluites més importants dels moviments socials.
 • La Generalitat ha hagut de respondre amb una mesura més política que efectiva davant l’opinió pública que veia com els ajuntaments endurien fiscalment les polítiques contra els habitatges buits de la Banca.
 • Aquests diners van a parar directament a les mans de propietaris, immobiliàries  i bancs que en cas contrari no haguessin cobrat i a més haurien d’iniciar nous tràmits de desnonaments.
 • Les poques famílies beneficiaries (>2.916) s’estalviaran segurament l’enorme tràngol d’un desnonament.
 • La nostra Associació 500×20 creu que en un mercat de lloguer amb preus caient a plom i un nombre molt elevat de desnonaments aquesta mesura es un bàlsam, sobre tot pels propietaris que cobraran, però no és una mesura real per assegurar a Catalunya cap dret a l’habitatge

—–···························—–

Constatacions:

 • Aquestes famílies hauran de presentat un munt de papers que permetran legalitzar situacions irregulars de molts contractes de lloguer en negre.
 • Han de acomplir un total de 15 requisits (Ah! però no era que caminàvem per la reducció de la burocria? sí, si ets empresari però no si ets un desgraciat… ho has de demostrar!).
 • La segona constatació és que les famílies que rebin els ajuts es troben en una situació desesperada i només serà per un any.
 • La tercera constatació és que amb + de 700.000 aturats a Catalunya és un escàndol que només s’ajudi a 2916 famílies. Aquelles que no puguin demostrar que poden continuar pagant les quaotes de lloguer o hipotecàries no tenen dret (les Oficines d’Habitatge ajuden només a qui pot pagar).
 • Els arrendadors i els banquers sospiren alleujats… cobraran gràcies a papà Estat! Les ajudes als seus llogaters seran totes per a ells !
 • En el repartiment de la misèria sempre hi ha greuges comparatius.Igualment es constata que els més de 4 milions de catalans que viuen a Barcelona i tota l’àrea metropolitana seran menys afavorits en els ajuts. Rebran fins a un 26% de subvenció del lloguer mentre que un llogater de Lleida podrà ser subvencionat fins al 43%

—–···························—–

 

L’Associació 500×20 creu que els ajuts d’aquesta mena apuntalen el mercat per la via de la subvenció indirecta als més rics. Al subvencionar els lloguers aquests es mantenen, a pesar d’un mercat saturat d’oferta i centenars de milers de famílies per sota del llindar de la pobresa a Catalunya. La via punitiva sobre els pisos buits de bancs, fons d’inversió però també d’immobiliàries grans i petites és una vía més ràpida per posar encara més oferta al mercat. I encara ho seria més l’expropiació però avui no tenim encara la força per poder-ho imposar.

 

—–···························—–

+++ INFO

Ajuts Habitatge 2014: un bàlsam immobiliari per salvar un mercat enfonsat

Tot sobre ajuts públics a l’habitatge. Informació sobre els ajuts d’urgència amb data límit de 30 de setembre.

Documentació jurídica i Guies orientatives

Print Friendly, PDF & Email

Escriba aquí su comentario

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies