conclusions i estratègies de la xerrada contra la llei mordassa

Majoria de multes econòmiques per reprimir els pobres.

Entre 100 i 600.000 € per evitar un desnonament.

L’onze de desembre del 2014 es va aprovar al congrés el dictamen del Projecte de Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com a Llei Mordassa, que es va aprovar el 25 de novembre a la comissió d’Interior. El text s’ha de debatre encara al senat i tornarà al congrés només en el cas que la cambra alta hi introdueixi alguna modificació. Si tot segueix el seu procediment la llei es farà efectiva un mes després de que es publiqui al BOE. L’objectiu clar d’aquesta llei és criminalitzar els moviments socials i la protesta política al carrer.

Davant d’aquesta situació a 500×20 hem cregut oportú començar a informar-nos; organitzar-nos i actuar per fer front comú a la repressió institucional. En aquest sentit el dia 18 de febrer vam organitzar una xerrada sota el títol “Els moviments socials versus la Llei Mordassa” a càrrec de l’advocat José Ángel Gallegos al Centre Comunitari Porta-Soller i moderada pel company Antoni Tallada.

A la xerrada vam convidar, via xarxes socials, a totes les entitats, moviments i ciutadans interessats a participar, compartir estratègies i reflexionar en col·lectiu. Com va dir el nostre ponent “la desinformació és un arma en tota guerra” i “la llei mordassa és un arma del capitalisme contra el pobre”.

La xerrada i posterior debat es va centrar en aquells articles de la llei que fan referència a les pràctiques i accions de protesta habitual que s’utilitzen en el moment d’aturar desnonaments:

Faltar al respecte dels agents; ocupar qualsevol immoble aliè i contra la voluntat del propietari, no portar el DNI al damunt i no haver-ne denunciat la pèrdua o robatori; desobeir o resistir-se a l’autoritat; negar-se a dissoldre una reunió o manifestació; entrar en infraestructures o instal·lacions de serveis bàsics per a la comunitat; intentar impedir a una autoritat o treballador públic l’exercici de les seves funcions i el compliment o l’execució d’acords o resolucions administratives o judicials (…)

Com va comentar José Ángel Gallegos la majoria d’articles d’aquesta llei preveuen sancions administratives, és a dir multes econòmiques, de 100-600.000 euros. Quan ens toquen la butxaca és més fàcil aturar-nos, vivim temps precaris, i també les sancions econòmiques són càstigs més acceptats per la societat i els organismes internacionals que aquelles sancions que tenen com a resultat penes de presó.

Conclusions en el debat

Algunes de les conclusions del debat foren:

  • No tenim por i seguirem lluitant al carrer per la justícia social.

  • Més que mai ara els moviments socials, veïnals i els ciutadans en general hem de compartir experiències, reflexions i sumar forces per lluitar pels drets socials.

  • No hem de permetre que s’arribi a aprovar aquesta llei repressora; ens hem de mobilitzar, organitzar-nos i fer accions massives en aquest sentit, però també hem de preparar-nos; informar-nos i ser intel·ligents davant un més que probable nou context.

  • L’empoderament col·lectiu; el suport mutu i la solidaritat continuen essent la nostra millor arma.

  • Cal apel·lar als actors polítics perquè es posicionin davant d’aquest atac, aprofitant l’any electoral, amb mesures concretes per fer-li front en els seus programes, com ara derogacions de lleis repressives, amnisties de sancions il·legítimes i implicacions de suport.

Es van produir moltes idees i reflexions sobre estratègies per eludir les sancions sobre accions concretes i també van sorgir noves formes d’actuar, en cas que la llei s’aprovi. Evidentment no donarem pistes a l’estat en aquest text, continuarem pensant en comú les millors maneres per seguir actuant, perquè lluitar pels drets no és il·legal, i convidem a tots els moviments socials a treballar conjuntament i repensar el nou context.

Per més informació sobre la llei mordassa podeu consultar el següent link:

http://www.lamoncloa.gob.es/serviciosdeprensa/notasprensa/documents/proyecto_lopsc_11-07-14.pdf

Com va dir el nostre ponent “per ser activista també hem d’estudiar les lleis

INFORMA’T-DIFON-ACTUA

Print Friendly, PDF & Email

Escriba aquí su comentario

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies