comunicat de la CGT davant aturada de l’activitat econòmica del Govern espanyol

Valoració d’urgència davant l’anunci del president del govern espanyol d’aturada de les activitats econòmiques no essencials

Comunicat del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya

Fa uns minuts acabem d’assistir a l’anunci que Pedro Sánchez ha fet que entre els dies 30 de març i 9 d’abril s’aturen les activitats econòmiques no essencials i que els treballadors/es passaran a una situació de “permís retribuït recuperable”. Al respecte, des de CGT de Catalunya volem fer pública una primera valoració d’urgència que ampliarem quan coneguem la lletra exacta de la mesura un cop publicada al BOE:

  1. Ja fa temps que el nostre sindicat reclamem una aturada de totes les activitats econòmiques no essencials per al manteniment de la vida de les persones i la lluita contra la pandèmia. No obstant, les mesures anunciades pel president del govern no responen en absolut a aquesta exigència.
  2. El “permís retribuït recuperable” suposa que novament serem els i les treballadores qui assumirem el cost de l’aturada de l’activitat ja que, com ha dit el mateix Pedro Sánchez, els treballadors/es haurem de recuperar les hores de treball no treballades. Aquesta mesura comportarà o perdre dies de vacances o perdre dies de descans setmanal o allargar les jornades laborals. En definitiva, es tracta d’una carta blanca als empresaris en permetre, quan sortim de l’actual situació d’emergència, mesures per augmentar flexibilitat de la nostra jornada laboral que fins ara no tenien.
  3. La mesura imposa una nova reforma laboral en deixar en entredit el principi que regia fins ara que les vacances s’estableixen de forma pactada entre treballador/a i empresa i que les bosses d’hores (una mesura que com a CGT sempre hem refusat) en tot cas es pacten en el marc de la negociació col·lectiva. El govern s’ho acaba de carregar introduint una mesura, el “permís retribuït recuperable” que fins ara no estava recollit a cap normativa legal.

Des de la Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya continuarem defensant que aquesta crisi no l’hem de pagar els i les treballadores i que no ha de suposar una retallada de drets ni laborals ni socials.

Dissabte, 28 de març de 2020
Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya

Print Friendly, PDF & Email

Escriba aquí su comentario

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies