La nostra Associació presenta una demanda civil a la Junta de la Federació Transforma Porta que gestiona l’equipament municipal.
No ha estat una decisió fàcil la demanda judicial ni tan sols publicar al nostre web aquesta noticia.
Som entitat fundadora junt a l’Associació del veïnat de Porta les que varem fer de pal de paller des del 2011 quan vam iniciar la lluita per dignificar una de les places més grans de Barcelona que es queia a trossos. Contra la voluntat de la Regidora de l’època Irma Rognoni de fer un Banc d’Aliments, vam defensar que el casal de barri, en aquell moment tancat, hauria de ser el centre de la vida social i transformadora del barri en una plaça renovada.
Les dues entitats, varem ajudar a crear una Associació de Joves de Porta per tenir un Casal de Joves llargament reivindicat. Varem ajudar a organitzar l’Assemblea d’Aturats i Aturades perquè volíem que el futur Casal de Barri fes una tasca social. Varem donar acollida a un Agrupament Escolta que a Sant Martí els havien deixat sense local. Amb aquestes entitats en un any varem constituir la Federació d’Entitats que volia Transforma Porta des de l’Ateneu amb una visió democràtica i comunitària.
Al 2015 l’Ateneu es reobre encara amb goteres i aquella federació signa el primer conveni de gestió comunitària basat principalment en projectes de: l’economia social i solidaria, l’alfabetització digital en programari lliure, un Casal de Joves i l’ús de l’urbanisme com eina transformadora que es va concretar inicialment amb tres horts comunitaris al barri: Porta’m a l’Hort, Can Valent i Maladeta amb la permacultura com model de gestió dels espais rural creats.
Al 2019 es tanca la plaça Sóller i l’Ateneu per reformar-ho. Avui, una dècada després ho tenim tot.
Bé, tot no.
Des de l’inici de la pandèmia l’ambient associatiu es va enrarir per l’intent d’imposar un projecte aliè a l’Ateneu que tampoc estava recollit en el conveni signat amb l’Ajuntament. Es tractava de les Xarxes de Suport ideades al Casal Popular Tres Voltes Rebel del Passeig Urrutia dirigit per Associació Cultural Casal Popular de Nou Barris. La proposta estrella que es volia imposar era fer un Banc d’Aliments, el mateix que volia Irma Rognoni d’Unió Democràtica de Catalunya. Es va voler imposar sense el consens i amb amenaces.
Aquest projecte que no té NIF avui encara vol convertir-se en el centre de l’Ateneu. Vol imposar sense el CONSENS que obliga la gestió comunitària. Però a més el projecte de Banc d’Aliments ni tant sols està convingut amb l’Ajuntament que n’és el propietari del equipament, soci en l’aventura, i qui paga amb els diners dels contribuents. Fins i tot, aquesta Xarxa va recollir varis milers d’euros en nom del barri en comptes bancaris aliens a cap entitat del barri.
L’Ateneu ja tenia el seu projecte comunitari de transformació social al barri no en necessitava un altre imposat. No critiquem que es faci el que es vulgui fins i tot recollir diners. Tothom pot fer el que vol. Però no pot imposar-se res a ningú.
Al 2020 dos de les entitats fundadores, l’Agrupament Escolta i l’Associació Juvenil, juntament amb altres entitats recentment adherides al projecte de l’Ateneu, intenten imposar a la Federació i l’Ateneu el projecte de Xarxa amb l’oposició de les altres entitats fundadores. El Director de l’Ateneu des del 2019, que havia estat tresorer de l’Associació Cultural Casal Popular de Nou Barris, es converteix en pal de paller de l’operació de sis entitats amb la intenció de destituir la Junta Directiva legal fins al 2023 ( Agrupament Scout Creu del Sud, Associació 500×20 i Assemblea Aturades de Nou Barris). Al juliol del 2020 la Presidenta de l’Associació Cultural Casal Popular de Nou Barris envia una carta amenaçant amb accions judicials a l’equipament municipal si no es retira un comunicat de la web de l’Ateneu on es diu que l’Ateneu no té res a veure amb les Xarxes.
Nosaltres entenem que és una operació d’entrisme polític per a fer servir els recursos d’un equipament municipal per una opció política que és per a nosaltres totalment contrària al que hauria de ser el paper d’un equipament municipal i més de gestió comunitària. Ara sabem que és una mala estratègia que s’està repetint en molts llocs arreu del país.
Han rebentat des de dins la gestió comunitària que necessita del consens i no de l’enfrontament.
Des de llavors, l’ambient per a no allargar-ho ha esdevingut irrespirable. A l’abril del 2021 amb el suport del President de la federació i membre de Agrupament Scout Creu del Sud en una assemblea general voten 6 entitats que sense algunes ser membres de la Federació – tupinada– destitueixen la Junta legal per imposar una altra on es troben aquestes sis entitats. En les assemblees esmentades 3 de les 5 entitats fundadores no assisteixen: Assemblea d’Aturades de Nou Barris, Associació del Veïnat de Porta i la nostra Associació pel Lloguer Públic i Assequible- 500×20.
La nostra entitat juntament amb l’Assemblea d’Aturades de Nou Barris hem intentat amb burofaxos i cartes resoldre amistosament el conflicte. Varem demanar la mediació de Torre Jussana, entitat municipal dedicada a mediació i assessorament, que va resultar infructuosa perquè el President – membre del Cau Scout- va defugir continuar-la.
Des del juny del 2020, les nostres entitats informen a l’Ajuntament de Districte a través dels serveis administratius i després a la mateixa Regidoria i Consellera de Barri de la problemàtica en que es troba l’equipament municipal. Fins a data d’avui l’han estat considerat un problema intern de la Federació i van proposar una refundació dels estatuts dirigida també per la mateixa Torre Jussana on hem assistit.
Al juny del 2021 per burofax donem per acabat la via de l’acord amistós, ha estat infructuós. Iniciem llavors la via judicial per restablir els drets estatutaris de les entitats destituïdes i exigir el compliment del conveni amb l’Ajuntament.
Al setembre del 2021 presentem al jutjat la demanda. Les entitats de la nova Junta “il·legal” que fins llavors han estat defensant la gestió del Director, per a nosaltres rebutjada per nefasta, decideixen prescindir del Director per la via de l’acomiadament disciplinari. El Director i les entitats de la nova Junta que el recolzaven van enverinar el projecte, gastant els diners dels contribuents volent imposar un projecte que ni tant sols estava contemplat al conveni municipal. Tot i essent un acomiadament disciplinari del Director, rep una indemnització contrària a la llei laboral. Els contribuents tornaran a pagar aquesta indemnització?
Després de dos anys i 225.000 euros de conveni pagats per la subvenció municipal, l’Ateneu s’inaugura sense cap pla per desenvolupar la Clàusula Segona del Conveni on s’hauria d’especificar com es desenvolupava el projecte original. Teníem dos anys, mentre l’Ateneu estava tancat per obres, per desenvolupar el projecte i posar-lo en marxa el primer dia. Els diners d’aquest dos anys de conveni, per a què han servit? La nova Junta no respon.
El que té davant l’equip de Govern del Districte de Nou Barris és:
- L’incompliment del Conveni de gestió comunitària després de dos anys i 225.000 euros dels contribuents sense que hi hagi un Pla per desenvolupar -amb idees, persones i pressupost- la Clàusula Segona del Conveni des des del primer dia d’obertura del nou Ateneu.
- Una operació d’entrisme d’una organització de caràcter polític per controlar els recursos públics d’un equipament municipal per millorar la seva posició en la lluita d’hegemonies polítiques que vivim en aquest país des de fa anys.
- La incapacitat del protocol institucional de la gestió comunitària, que necessita una revisió, per afrontar una operació agressiva d’aquestes característiques en un equipament municipal.
- La necessària revisió del protocol de la gestió comunitària ha d’anar en línia amb el protocol del Codi Étic de les Associacions de la ciutat de Barcelona. Les entitats que es troben gestionant un equipament municipal no només haurien de complir els estatuts sinó amb el Codi Ètic de les Associacions de la Ciutat de Barcelona.
- La irresponsabilitat, que demostra «Transforma Porta», en els formalismes democràtics és incompatible amb la responsabilitat de gestionar un equipament municipal que ha costat més de dos milions d’euros i que hauria de ser guia de futur de la Sóller com a centre de la vida comunitària del barri de Porta.
L’oferta de Refundació de la federació Transforma Porta realitzada per la Regidoria de Nou Barris ha descarrilat.
Finalment un jutge decidirà qui té raó perquè no hem trobat ni una espurna de sentit comú després de dos anys suportant un infern.
Associació pel Lloguer Públic i Assequible – 17 anys lluitant pel dret a l’habitatge
Gracias por informar de las acciones que habéis hecho
Algunos hechos narrados no corresponden a la veracidad
Mucho menos vincular una respuesta comunitaria al vecindario y a familias que quedaron sin recursos básicos como una actividad de un grupo político. Se ofende a todas las personas voluntarias que no lo hacen políticamente y se olvida el primer objetivo de las asociaciones de vecinos, el apoyo y ayuda mutua
Es vergonzoso saber que se está viviendo en la comunidad de Porta un activismo de rabia e ira
Es sobretodo penoso ver y saber que personas que se preocupan por su barrio estéis sufriendo y gasteis vuestros esfuerzo en querellar a otras personas voluntarias que están en entidades que no pretenden un bien para ellos mismos
Me hace sufrir y me duele
Y creo que os estáis equivocando
Cuando no se llega al entendimiento entre activistas comunitarios y se llega a poner una querella da pena porque la lucha de la clase trabajadora está perdiendo
Nuestro enemigo no es nuestro vecino
Creo que se ha de cambiar de actitud por todas partes y espero que el tiempo ponga las cosas en su sitio y deseo que os hagáis el mínimo daño posible.
Hola Carmen
la nostra entitat porta molts anys com saps lluitant, 17 exactament, no fem les coses de manera lleugera.
No ens agraden les lluites fratricides però no l’hem buscat nosaltres.
Hi ha alguna cosa més que lluita fratricida. Es entrisme polític i això n o es pot permetre en un equipament de gestió comunitària amb el projecte que teníem aprovat.
però tampoc ens agrada que ens trepitgin. No ens agrada la impunitat.
però tampoc que es llencin els diners per no dur cap projecte enlloc.
S’està fent un servei públic… un equipament municipal no es un regne de taifes i menys de gestió comunitària.
gràcies pels teus comentaris
Es demostra un i altre cop que les estructures i les institucions, sempre instrumentalitzades pels poderosos, extenen llurs tentacles per mamar la sang del poble.
I es demostra, un cop més, que sense formació militant, capaç de posar en marxa iniciatives que no depenguin econòmicament dels qui tenen la caixa comú, quan lis interessa, posen la seva manota corrupta i s’empirten el sac, ple i ben lligat.
L’única via amb esperança és construir xarxa econòmicament independent. El tigre no és vegetarià ni nosaltres adiestradors del capitalisme. Però, això no es pot dir, xq, diuen, estem en una finestra d’oportunitat…. De qué?
Acabo de flipar en colores, como os podéis meter con el modelo de Gestión comunitaria y pedir una revision?Es que que queréis una empresa ahí? Que se convierta en un centro civico?
Creo que los que no entendeis lo que es la Gestión comunitaria sois vosotros.
Es un modelo que hay que defender, que esta desapariendo, no podéis contribuir a ello.
La gestión comunitaria se defendera.
Hola Pluma,
creiem que no has llegit el document correctament.
Diu ben clarament que els iniciadors de la lluita per l’equipament de gestió comunitària vam ser la nostra entitat y l’Associació de Veïns.
Mes clar l’aigua de qui està a favor de la gestió comunitària que ha funcionat fins que la ara l’estan rebentant des de dins.
On diu que volem una empresa? o un centre civic.
?
Ja tenim can verdaguer gestionat per lleure Esport al barri.
gràcies pel comentari
Gràcies per les explicacions i molts ànims! Desitjo que es resolgui bé!
Si. Molt bo l’article. Vaya pollastre… amb les potencialitats que te el barri… Una putada.
Ok
Gracias por este artículo, muy clarificador.