Girona: ‘Ajuntament de Girona encapçalat per Marta Madrenas vol desnonar 18 persones

Després d’hores d’incertesa, de desconcert i d’indignació, després d’haver denunciat públicament que l’equip de govern de l’Ajuntament de Girona encapçalat per Marta Madrenas, pretenia deixar al carrer a 18 persones, 8 d’elles menors, que residien a l’Alberg Xanascat de Girona, ara veiem la necessitat de fer un anàlisi de la situació i per això volem fer públiques unes quantes consideracions:

L’actuació política de l’equip de govern liderat per l’alcaldessa Marta Madrenas, de Junts per Catalunya, ha anat en contra dels Drets Humans, amb una manca de respecte especialment greu pels Drets dels Infants. Hem pogut corroborar que la intenció de l’equip de govern municipal era deixar al carrer a aquestes 18 persones en situació d’extrema vulnerabilitat i que venen de patir desnonaments. Parlant clar i català: l’equip de govern de l’Ajuntament de Girona pretenia desentendres de les seves obligacions més importants com a representants de la societat. La seva obligació era protegir a aquestes famílies, sobretot als menors i pretenien abandonar-los al carrer.

Ens han confirmat per diversos canals que fa més de mig any que l’equip de govern sabia que durant el Nadal l’alberg tenia previst tancar per vacances. I després de les converses que hem mantingut amb diverses persones involucrades en la situació, hem arribat a la conclusió que Madrenas ha actuat de forma premeditada i amb la intenció de no oferir cap alternativa habitacional i desvincular-se de la seva obligació de protegir a les famílies. Remarquem que es tracta de persones que venen de patir desnonaments i en aquests casos concrets la obligació legal d’oferir una alternativa habitacional recau en l’administració.

Les famílies ens han expressat que s’han sentit profundament maltractades i atemorides perquè evidentment s’han adonat del risc gran que han tingut de quedar-se al carrer. Per posar un exemple, una de les persones adolescent ha tingut tot el dia la cara desencaixada per manca d’eines per digerir el que li estava passant a ella, als seus germans i als seus pares. Aquesta mena de situacions poden marcar de per vida a un infant o a un adolescent.

Algunes de les famílies tenen treball a Girona o rodalies i tot i això no aconsegueixen tenir accés a un habitatge per manca d’ingressos, per racisme o pels elevats preus i condiciones cada cop més difícils de poder complir per accedir a un lloguer.

Anem a fer un repàs de quina és ara la situació de les famílies afectades pel despotisme de l’equip de govern de l’Ajuntament de Girona:

La família amb 2 adultes i 3 infants l’han reubicat en un alberg de Barcelona.

La família de 2 adultes i 4 menors l’han reubicat en una habitació d’hotel a Sant Julià de Ramis.

La família de 2 adultes i 1 menor ha anat durant 4 dies a Sant Julià de Ramis i després serà reubicada al mateix alberg de Barcelona que la primera família.

La família de 2 adultes: 1 de les adultes passarà fins al dia 5 de gener a una habitació d’un pis d’un compatriota que marxa de vacances durant el Nadal. I l’altra adulta està de viatge perquè ha hagut d’anar a l’enterrament de la seva mare.

Sobre 1 persona adulta amb qui no hem pogut parlar en cap moment, des de Serveis Socials se’ns ha dit que aquest cas era diferent als de la resta i que ja tenia lloc on dormir. No sabem què ha passat.

La treballadora de Serveis Socials amb qui hem pogut parlar ens ha informat que totes les persones i famílies afectades tenen plaça reservada a l’Alberg Xanascat de Girona per tornar el dia 8 de desembre.

La PAH-Girona-Salt hem creat un grup de contactes amb un representant de cada família afectada per poder fer un seguiment de la seva situació.

Cap representant polític de l’equip de govern ha donat la cara ni ahir ni avui, ni ens han fet arribar per cap canal cap explicació del que ha succeït. Han deixat a treballadors/es de l’Ajuntament sols per afrontar el greu conflicte. Tenim informacions que ens indiquen que l’alcaldessa estava ahir al ple del Parlament de Catalunya, ja que fa alhora d’alcaldessa i de diputada. En referència a això, des de la PAH-Girona-Salt som de l’opinió que no és adequat que una persona tingui aquesta doble funció com a alcaldessa i diputada i més quan es tracta d’una ciutat com Girona que requeriria el treball d’una alcaldessa o alcalde amb dedicació exclusiva, segons el nostre parer. Pensem que no és possible que pugui fer bé cap de les dues funcions polítiques que exerceix actualment.

Després del que hem vist aquests darrers dos dies, sobre la situació que ha generat l’equip de govern de l’Ajuntament de Girona amb les famílies que residien a l’alberg, restem molt preocupades perquè pensem que si l’alcaldessa Marta Madrenas és capaç d’actuar d’aquesta manera, ens preguntem quina és la gestió que deu estar fent amb el conjunt dels Serveis Socials de Girona. És molt greu el que ha intentat fer Marta Madrenas, que és desfer-se d’aquestes persones, remarquem que 8 d’elles són nens i nenes, són el futur de la nostra societat.

D’altra banda, no volem culpabilitzar als treballadors i treballadores de l’Ajuntament i de l’alberg perquè sabem que reben instruccions polítiques dels seus caps respectius, tot i que també creiem que haurien d’haver actuat d’alguna forma per denunciar la situació.

Després del que hem viscut avui, volem promoure una reflexió profunda de la ciutadania de Girona sobre a quina mena de persones se’ls dóna els vots durant les eleccions. Sobre a quins partits polítics donem el poder perquè actuïn en nom de tots i de totes. Una reflexió sobre si volem una societat on cada vegada la misèria estigui més instalada, amb les greus problemàtiques que això comporta per a tothom, o bé si volem una societat on el repartiment de la riquesa sigui la base per a mantenir l’equilibri de la benestar social. En aquest sentit, reclamem una vegada més que totes les administracions dediquin com a mínim el 10% dels seus pressupostos a promoure el Dret a l’Habitatge per a tothom.

Per acabar, el profund agraïment a cadascuna de la trentena de persones que sense estar afectades han vingut aquest matí fins a l’alberg responent a la crida d’última hora que vam fer ahir. I també el nostre agraïment a tothom que ha fet difusió i que han actuat per a mirar de resoldre aquesta despota situació generada per la manca d’humanitat de l’equip de govern de l’Ajuntament de Girona.

18:25h del divendres 23 de desembre de 2022

Plataforma d’Activistes pel Dret a l’Habitatge,

PAH-GIRONA-SALT

Telèfon, WhatsApp i Telegram de contacte:

636 380 002

Print Friendly, PDF & Email

2 comentaris a “Girona: ‘Ajuntament de Girona encapçalat per Marta Madrenas vol desnonar 18 persones”

  1. Un altre mostra dels comportaments delictius de la classe política “nostrada” corrupta i cobdiciosa; toca moció de censura i expulsió de la delinqüent i els seus sequaços. No estic d´acord en disculpar als treballadors de l´Ajuntament: d´obedíència deguda es injustificable davant la comesa d´abusos del drets humans tal i com es va demostrar als judicis de Nürnberg el 1946

    Respon

Escriba aquí su comentario

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies