#BlocSalt: Aturem el desallotjament de l’edifici de l’Obra Social la PAH

El proper dimarts 15 d’octubre s’espera el desallotjament de l’edifici

Solidaritat!!!!

El cas del Bloc de Salt i la SAREB: Dos models contraposats i una oportunitat pel dret a la vivenda

Un cop reallotjades més de 700 persones, l’Obra Social de la PAH viu el seu primer gran pols amb la SAREB. La Jutgessa de l’Audiència Provincial de Girona ha accedit a la petició de desallotjament del Bloc de Salt de Girona formulada per la SAREB. Bloc que es trobava buit des de feia tres anys i en el que des del mes de març de 2013 hi viuen 43 persones (21 d’elles menors).

La data de desallotjament visualitzarà el xoc de dos models contraposats, com dos iceberts que col-lisionen; d’una banda el model del Govern “El Banc del Terror” (SAREB), i el model de la gent “L’autotutela de drets” (L’Obra Social de la PAH).

IMG_0689

Model 1. El Banc del Terror

La SAREB compta amb un 45% de capital públic, aglutina a les entitats nacionalitzades, i té com a funció (malgrat sembli mentida, legal) de “sanejar el sistema bancari” i l’”alienació d’actius procedents de les entitats nacionalitzades“.
Parlant clar, el seu objectiu és malvendre el patrimoni públic de les entitats rescatades amb diner públic, és a dir, de tots. I vendre’l, en molts casos a fons rapinyaires.

Tot plegat queda molt allunyat de la garantia dels drets fonamentals. I sobretot tenint en compte que aquest patrimoni no és qualsevol cosa: sinó un bé de primera necessitat i especialment quan ens trobem en una situació de clara emergència habitacional.
Una “imposició” de la Troika i el FROB, avalada, recolzada i fonamentada pel RD 1559/2012, del Govern estatal i la passivitat i connivència de les administracions autonòmiques i locals.

Legislar a base de reials decrets, contra la voluntat ciutadana, per perpetuar els privilegis de les entitats financeres i vulnerant drets fonamentals: Aquest és el Model 1.

Model 2. Autotutela de drets davant el buit governamental.

La PAH, la ciutadania organitzada, ja ha paralitzat més de 750 desnonaments, ha reallotjat més de 700 persones i obligat les entitats financeres a signar milers de dacions en pagament. Davant l’emergencia habitacional, la pràctica de la desobediència civil ha aconseguit fer molt més que qualsevol administració pública. Des de l’autoorganització, el recolzament mutu i la solidaritat.

És el cas del Bloc de Salt: tres anys buit, 15 vivendes, propietat del Banc Mare Nostrum i actualment del SAREB.

La situació d’emergència habitacional és insostenible i innegable, l’acumulació de vivenda buida, també. I la lògica (de la majoria) aplastant; si la gent és expulsada de casa seva, si els bans rescatats amb diner públic acumulen vivendes buides, és una obligació retornar a les vivendes la seva funció social. Des de fa sis mesos 43 persones habiten el Bloc de Salt, autotutelant el seu dret a la vivenda, fonamentant la sobirania alimentària, organitzant la vida quotidiana. Una lluita de David contra Goliat. Arrebatant-li a la SAREB el que ens pertany a totes.

Aquesta autotutela de drets des de la desobediència civil mostra de nou que Sí que podem.

El desallotjament del Bloc de Salt és un desafiament d’una banca rescatada (més de 40.000M d’Euros públics i els actius -vivendes- que sumen 50.499M) i de les administracions públiques que li segueixen el joc.

En aquest pols, les persones que autorescatem, des d’abaix, deixarem clar que si la SAREB és nostra, les seves cases també.

És una oportunitat per obligar la SAREB i els seus còmplices polítics a convertir el parc de vivendes en mans de la banca en un parc de vivenda pública. El següent pas.
El dia 16 d’octubre és la data de desallotjament dictada per l’Audiència Provincial. El dia 15 t’esperem a Salt (Girona), a partir d’avui el bloc de Salt serà el bloc del Terror per la SAREB.

Els drets es conquereixen a través de les lluites, i evitar el desallotjament del bloc de Salt és una victòria necessària en la conquesta quotidiana del dret a la vivenda.

A Salt, a defensar el dret a la vivenda!

Manifest

[El cas del Bloc de Salt i la SAREB: Dos models contraposats i una oportunitat pel dret a la vivenda]

Avui en dia resulta innegable que aquells que s’han beneficiat de l’estafa hipotecària són els que no estan pagant-ne les conseqüències. Des de fa més de quatre anys, la PAH no només ha acumulat victòries, sinó que ha estat un actor clau a l’hora de determinar el debat sobre el dret a la vivenda. També sobre la falta de mecanismes de control democràtic sobre les entitats financeres.

Enfront unes entitats bancàries rescatades amb més de 40.000M d’Euros públics, la PAH ha rescatat persones, no bancs. I amb l’ordre de desallotjament del bloc de Salt dictada pel dia 16 d’octubre es contraposen dos models; “rescat bancari” vs “rescat de persones”. Davant l’obra antisocial dels bancs i l’incompliment de la funció social de la vivenda; l’obra social de la PAH dels que han estat desnonats.

El bloc de Salt fou recuperat el març de 2013, després de dur tres anys buit, propietat del Banc Mare Nostrum, va passar posteriorment a formar part dels “actius” del Banc dolent, el SAREB.

Actualment al bloc hi viuen 43 persones (21 d’elles menors), persones que han esgotat totes les vies per accedir a una vivenda i que no han trobat resposta en les deficients polítiques públiques de vivenda. 43 persones en una Obra Social de la PAH que ha comptat amb la solidaritat i el recolzament de centenars de col-lectius, agrupacions i associacions de la província de Girona.

El bloc de Salt, de nou, posa de relleu la necessitat que la vivenda recuperi la seva funció social, que sigui un dret i no un privilegi en mans de bancs dolents i fons depredadors. Des del mateix bloc, s’ha intentat negociar amb el SAREB un lloguer social per les persones que hi viuen, instant també l’Ajuntament de Girona i Salt a intercedir en la negociació. La SAREB ha respost sol-licitant l’ordre de desallotjament del bloc.

El desallotjament del bloc de Salt suposaria deixar de nou al carrer a 43 persones en un territori en el que s’acumulen vivendes buides. I suposa també molt més; deixar en mans de les entitats financeres la capacitat de vendre els nostres drets al millor postor per tal de perpetuar els seus privilegis.

Resulta inadmissible que es produeixi el desallotjament del Bloc de Salt, sobretot tenint en compte que no disposem d’alternatives habitacionals per les persones que hi viuen.  Però és també una qüestió de democràcia evitar el desallotjament del Bloc de Salt i atorgar-li una funció social. Una banca nacionalitzada no pot, en qualsevol sistema que es consideri mínimament democràtic, vulnerar sistemàticament drets fonamentals a canvi de l’obtenció d’un benefici econòmic per un nombre reduït de persones.

Així doncs, fem una crida a defensar el Bloc de Salt, a posicionar-se a favor del dret de la vivenda, I per tant demanem;

   • A la SAREB; La retirada de la denúncia i la negociació d’un lloguer social.
   • A les administracions locals; implementar mecanismes per obligar a les entitats financeres a donar una funció social a les vivendes buides que acumulen i pressionar a la SAREB per tal que així sigui a Girona.
   • A l’administració autonòmica a desobeir l’ordre judicial i instar a la SAREB a retirar la denúncia i obligar les entitats financeres a donar una funció social a les vivendes buides que acumulen.
   • Al govern estatal a retirar el RD 1559/2012 i dur a terme tots els passos necessaris per tal que la vivenda buida en mans de la banda i la SAREB passi a formar part d’un parc públic de vivenda públic.

Plataforma d’Afectats per la Hipoteca

Print Friendly, PDF & Email

Escriba aquí su comentario

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies