Sentada la nostra oposició AQUÍ, AQUÍ i AQUÍ a la regulació de lloguers aprovada al Parlament català per totalment insuficient, tot i estant avalada per multitud d’entitats socials, no neguem alguns avanços que momentàniament puguin permetre salvar llars afectades per la bombolla immobiliària.
Bàsicament el Decret-Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge (*1) permet no apujar els lloguers de manera real o encoberta en els següents supòsits:
- La llei s’aplica als nous contractes de lloguer de residència permanent de les persones arrendatàries -llogateres -, quan l’habitatge estigui situat en una àrea declarada amb mercat d’habitatge tens.
- En el cassos de nous contractes o renovacions (les pròrrogues es fan amb les clàusules signades) si l’habitatge ha estat llogat en els darrers cinc anys:
- Si el preu de l’anterior contracte estava per sota de l’índex de referència, la renda del nou contracte no podrà superar el preu acordat en el darrer contracte (actualitzat amb l’índex de garantia de competitivitat).
- si el preu de l’anterior contracte estava per sobre de l’índex de referència, amb el nou contracte el preu ha de baixar com a mínim fins al valor l’índex.
- Si el seu contracte encara li falta molt per finalitzar-lo i té un preu superior al índex de referencia de lloguers pot optar per negociar amb el propietari o be adreçar-se a les Oficines d’Habitatge perquè negociin per vostè en cas de negativa de la propietat. Consideri sempre si li val la pena o no aconseguir-ho segons les seves circumstàncies o en tot cas, pot demanar-nos consell ( CONTACTAR AMB LA NOSTRA ENTITAT )
- La renda es pot incrementar o disminuir fins a un 5% si l’habitatge gaudeix de 3 de els següents característiques: ascensor, aparcament, mobles, calefacció o refrigeració, zonas comunes a l’edifici, piscina o equipaments, consergeria i vistes especials.
- La renda es pot actualitzar si està previst en el contracte cada però mai pot ser superior al de l’IPC interanual.
- Despeses generals. En cas de nou contracte o renovació les despeses incloses en l’anterior contracte sempre es poden tornar a repercutir. Si no hi havia despeses tampoc ara es poden repercutir en les renovacions ni en els nous contractes a no ser que hi hagi un acord entre les parts. Suposem que molts propietaris optaran per aquesta via, imposant de “mutu acord” un augment encobert afegint les despeses generals al nou contracte (*2). Aquesta és una modificació de darrera hora en l’articulat de la llei per evitar teòricament els increments de lloguer encoberts i que anul·lant els cassos que així hagin succeït.
- Les despeses generals s’han de fer constar de manera desglossada en cada rebut (és obligació fer rebuts, no hi ha prou amb el rebut de pagament del banc) i fer liquidació al final d’any, entregant la diferència al llogater/a si és negativa i còpies de les factures o del rebut del IBI, de manera que el propietari ja no se’l pot desgravar al IRPF o Impost de Societats.
- Si el darrer any s’han fet obres de millora d’habitabilitat, seguretat, confortabilitat o eficiència energètica, es pot incrementar el preu del lloguer de referència. Aquest increment de la renda anual serà equivalent com a màxim a l’interès legal incrementat en tres punts sobre el capital invertit en la millora (actualment és un 6% en total).
- Si a l’habitatge s’hi lloguen habitacions amb contractes simultanis, la suma de les rendes de tots els contractes ha de complir la norma general que correspondria si fos un sol contracte.
- La Llei preveu sancions que seran les indicades per la Llei 18/2007 en el seu article Art.118. Les sancions ja previstes poden ser entre 3.000 i 90.000 euros previstes en la llei 18/2007. Entre les infraccions greus figura l’incompliment de la norma per part del propietari que llogui a un preu superior al 20% de l’índex de la Generalitat i l’ocultació al inquilí que la vivenda que ocupa està subjecta a la regulació de preus. Entre les sancions lleus, s’estableix el no fer constar en una oferta de lloguer el preu de referència o l’import de l’últim contracte firmat.
- En cas d’incompliment es pot denunciar davant l’Administració com poden ser les oficines d’Habitatge o a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya mitjançant la següent adreça de correu electrònic: ahc.incidenciescontenciorendes@gencat.cat, no es pot denunciar davant un jutjat.
Per qualsevol dubte podeu acudir a la nostra entitat ( CONTACTAR AMB LA NOSTRA ENTITAT ) >>>
+++ INFORMACIÓ a la GUIA RÀPIDA per conèixer la LLEI de CONTENCIÓ de PREUS del LLOGUER de la GENERALITAT >>>
NOTES:
- Portal Jurídic Generalitat de Catalunya, Llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge i de modificació de la Llei 18/2007, de la Llei 24/2015 i de la Llei 4/2016, relatives a la protecció del dret a l’habitatge.
- Portal Jurídic de la Generalitat de Catalunya, DECRET LLEI 50/2020, de 9 de desembre, de mesures urgents per estimular la promoció d’habitatge amb protecció oficial i de noves modalitats d’allotjament en règim de lloguer. Article 4
Modificació de la Llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge i de modificació de la Llei 18/2007, de la Llei 24/2015 i de la Llei 4/2016, relatives a la protecció del dret a l’habitatge
S’afegeix un nou apartat, el 3, a l’article 9 de la Llei 11/2020, del 18 de setembre, amb la redacció següent:
“3. En els contractes d’arrendament d’habitatges que han estat arrendats dins els cinc anys anteriors a l’entrada en vigor d’aquesta llei, és nul el pacte que obliga la part arrendatària a l’assumpció de despeses generals i de serveis individuals que no havien estat previstos en el contracte d’arrendament anterior.”
No hi ha desnonament sense un procediment previ d’intermediació habilitat per les comunitats autònomes
La modificació de la Ley 1/2000, de 7 de enero , de Enjuiciamiento Civil –LEC-, realitzada per la Ley 12/2023, de 24 de mayo , por el Derecho a la…
renovació legal de 1 a 3 anys del lloguer al final del contracte o pròrrogues
Els milers de llars de llogaters de les comunitats autònomes rebels i insumises que no volen aplicar la normativa de la Ley 12/2023, de 24 de mayo, por el derecho…
23-N: Èxit manifestació i un pla dispers per a baixar els lloguers
L’èxit de la manifestació de Barcelona ABAIXEM ELS LLOGUERS UN 50% ha quedat apaivagat perquè no ha estat possible establir un pla de mesures consensuades de com fer possible reduir els lloguers un 50%.
Por qué en 2023 y 24 los alquileres sólo suben un 2 y 3% respectivamente?
Hemos tenido una consulta en nuestro formulario gratuito de asesoramiento personalizado donde una seguidora nos pide consejo porqué su casera le quiere aumentar 100 euros de una tacada el alquiler…
La plaga de l’assetjament immobiliari al llogater
En la mesura que el cost de viure sota un sostre se’n duu bona part del sou s’incrementen els abusos dels propietaris i es dona peu a actituds autoritàries, al…
Las contradicciones de la vivienda y el sainete progresista
Ante la manifestación de mañana 13 de octubre en Madrid bajo el lema “La vivienda es un derecho, no un negocio“. convocada por Federación de Asociaciones de Vecinos de Madrid…
MANIFEST #EnfonsemTheDistrict
Acabem amb la fira internacional de l’especulació Un any més, The District, el congrés internacional d’especuladors, torna a reunir-se a casa nostra. Els dies 25, 26 i 27 de setembre,…
Nos pueden RECLAMAR las SUBIDAS ANTERIORES del ALQUILER?
….
La respuesta es SÍ siempre y cuando exista una cláusula que así lo indique en el contrato firmado pero no siempre con efectos retroactivos. Pero hay diversa legislación muy compleja que repasamos en esta entrada con un ejemplo.
Barcelona y la composición del sujeto inquilino
Cataluña y Barcelona han producido los procesos de segregación y exclusión residencial más elevados del Estado. Esto abre numerosos interrogantes justo donde la normativa de vivienda ha obtenido sus mayores avances, valgan como ejemplo la Ley 24/2015 e incluso la modesta normativa de contención de alquileres aprobada en 2019. Sin embargo, es en este segmento donde los datos se muestran más crudos.
Tàcita reconducció del lloguer en contractes amb prórroga finalitzada
Ens estan venint molts cassos com aquest i creiem hem de fer algunes apreciacions al marge del que tenim exposat al PORTAL DEL LLOGATER (*1) o al document de Guía…
El Govern amplia moratòria de desnonaments de llars vulnerables sense alternativa fins al 31 de diciembre de 2024
Actualitzem la informació sobre les mesures anti-desnonaments aplicades pel Govern de Madrid a tot el territori nacional. CAL TENIR EN COMPTE AIXÒ per batallar als jutjats i evitar la violència…
Les estratègies “negligents” dels sindicats de llogaters i d’habitatge
El problema d’accés a un habitatge digne i assequible al nostre país està donant entrada a debats i estratègies divergents i retrets entre les organitzacions d’habitatge que no permeten una discussió honesta. Aquest document intenta posar unes bases per fer-ho.
1 comentari a “L’aplicació del Decret-Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge”