Sentada la nostra oposició AQUÍ, AQUÍ i AQUÍ a la regulació de lloguers aprovada al Parlament català per totalment insuficient, tot i estant avalada per multitud d’entitats socials, no neguem alguns avanços que momentàniament puguin permetre salvar llars afectades per la bombolla immobiliària.
Bàsicament el Decret-Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge (*1) permet no apujar els lloguers de manera real o encoberta en els següents supòsits:
- La llei s’aplica als nous contractes de lloguer de residència permanent de les persones arrendatàries -llogateres -, quan l’habitatge estigui situat en una àrea declarada amb mercat d’habitatge tens.
- En el cassos de nous contractes o renovacions (les pròrrogues es fan amb les clàusules signades) si l’habitatge ha estat llogat en els darrers cinc anys:
- Si el preu de l’anterior contracte estava per sota de l’índex de referència, la renda del nou contracte no podrà superar el preu acordat en el darrer contracte (actualitzat amb l’índex de garantia de competitivitat).
- si el preu de l’anterior contracte estava per sobre de l’índex de referència, amb el nou contracte el preu ha de baixar com a mínim fins al valor l’índex.
- Si el seu contracte encara li falta molt per finalitzar-lo i té un preu superior al índex de referencia de lloguers pot optar per negociar amb el propietari o be adreçar-se a les Oficines d’Habitatge perquè negociin per vostè en cas de negativa de la propietat. Consideri sempre si li val la pena o no aconseguir-ho segons les seves circumstàncies o en tot cas, pot demanar-nos consell ( CONTACTAR AMB LA NOSTRA ENTITAT )
- La renda es pot incrementar o disminuir fins a un 5% si l’habitatge gaudeix de 3 de els següents característiques: ascensor, aparcament, mobles, calefacció o refrigeració, zonas comunes a l’edifici, piscina o equipaments, consergeria i vistes especials.
- La renda es pot actualitzar si està previst en el contracte cada però mai pot ser superior al de l’IPC interanual.
- Despeses generals. En cas de nou contracte o renovació les despeses incloses en l’anterior contracte sempre es poden tornar a repercutir. Si no hi havia despeses tampoc ara es poden repercutir en les renovacions ni en els nous contractes a no ser que hi hagi un acord entre les parts. Suposem que molts propietaris optaran per aquesta via, imposant de “mutu acord” un augment encobert afegint les despeses generals al nou contracte (*2). Aquesta és una modificació de darrera hora en l’articulat de la llei per evitar teòricament els increments de lloguer encoberts i que anul·lant els cassos que així hagin succeït.
- Les despeses generals s’han de fer constar de manera desglossada en cada rebut (és obligació fer rebuts, no hi ha prou amb el rebut de pagament del banc) i fer liquidació al final d’any, entregant la diferència al llogater/a si és negativa i còpies de les factures o del rebut del IBI, de manera que el propietari ja no se’l pot desgravar al IRPF o Impost de Societats.
- Si el darrer any s’han fet obres de millora d’habitabilitat, seguretat, confortabilitat o eficiència energètica, es pot incrementar el preu del lloguer de referència. Aquest increment de la renda anual serà equivalent com a màxim a l’interès legal incrementat en tres punts sobre el capital invertit en la millora (actualment és un 6% en total).
- Si a l’habitatge s’hi lloguen habitacions amb contractes simultanis, la suma de les rendes de tots els contractes ha de complir la norma general que correspondria si fos un sol contracte.
- La Llei preveu sancions que seran les indicades per la Llei 18/2007 en el seu article Art.118. Les sancions ja previstes poden ser entre 3.000 i 90.000 euros previstes en la llei 18/2007. Entre les infraccions greus figura l’incompliment de la norma per part del propietari que llogui a un preu superior al 20% de l’índex de la Generalitat i l’ocultació al inquilí que la vivenda que ocupa està subjecta a la regulació de preus. Entre les sancions lleus, s’estableix el no fer constar en una oferta de lloguer el preu de referència o l’import de l’últim contracte firmat.
- En cas d’incompliment es pot denunciar davant l’Administració com poden ser les oficines d’Habitatge o a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya mitjançant la següent adreça de correu electrònic: ahc.incidenciescontenciorendes@gencat.cat, no es pot denunciar davant un jutjat.
Per qualsevol dubte podeu acudir a la nostra entitat ( CONTACTAR AMB LA NOSTRA ENTITAT ) >>>
+++ INFORMACIÓ a la GUIA RÀPIDA per conèixer la LLEI de CONTENCIÓ de PREUS del LLOGUER de la GENERALITAT >>>
NOTES:
- Portal Jurídic Generalitat de Catalunya, Llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge i de modificació de la Llei 18/2007, de la Llei 24/2015 i de la Llei 4/2016, relatives a la protecció del dret a l’habitatge.
- Portal Jurídic de la Generalitat de Catalunya, DECRET LLEI 50/2020, de 9 de desembre, de mesures urgents per estimular la promoció d’habitatge amb protecció oficial i de noves modalitats d’allotjament en règim de lloguer. Article 4
Modificació de la Llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge i de modificació de la Llei 18/2007, de la Llei 24/2015 i de la Llei 4/2016, relatives a la protecció del dret a l’habitatge
S’afegeix un nou apartat, el 3, a l’article 9 de la Llei 11/2020, del 18 de setembre, amb la redacció següent:
“3. En els contractes d’arrendament d’habitatges que han estat arrendats dins els cinc anys anteriors a l’entrada en vigor d’aquesta llei, és nul el pacte que obliga la part arrendatària a l’assumpció de despeses generals i de serveis individuals que no havien estat previstos en el contracte d’arrendament anterior.”
La LAU ja permet pròrrogues de contractes de lloguer entre 1 a 3 anys afegits als 5 i 7 legals
La recent Llei 12/2023, de 24 de maig, por el derecho a la vivienda aprovada al Congrés dels Diputats (*1) ha suscitat molta controvèrsia i oposició dels propietaris, del PP…
Vídeo del debate: la burbuja fiscal de la patronal del alquiler y la democracia de los propietarios
El pasado viernes 22 de septiembre realizamos un debate cuyos contenidos pueden ver en este enlace >>> Contamos con los siguientes ponentes y la presentación: Pablo CARMONA es miembro de…
DEBAT: la bombolla fiscal de la Patronal del Lloguer
O el per què un llogater paga un 600% més d’IRPF que un rendista! ( o Espanya com a paradís fiscal dels propietaris) La victòria del franquisme sociòlogic dels darrers…
GUIA de defensa del inquilino en contratos de temporada/ BASTA DE ABUSOS!
Esta exhaustiva GUÍA permite defenderse a los que tienen contratos de alquiler de temporada sean disfrazados o no.
La reciente crisis económica sobrevenida en marzo del 2020 a causa según dicen de la plandemia ha hecho aflorar un fenómeno muy extendido en las grandes ciudades del alquiler de temporada enmascarado (turístico), de habitaciones o de subarriendos de habitaciones donde viven miles de hogares en condiciones muy precarias y que han sufrido el confinamiento con personas menores en espacios de pocos metros cuadrados.
dimecres 21-06 Xerrada “la democracia de propietarios”
Aquest dimecres 21 de juny del 2023 acompanyarem al company Pablo CARMONA de PAH Vallecas en la presentació del seu llibre a Barcelona. És un plaer per a nosaltres poder…
Esmolem la defensa del llogater front els desnonaments
Hem recentment esmolat – 2023- les eines de defensa del llogater enfront de la possibilitat que després de l’estiu els desnonaments es disparin per una victòria de la dreta o la por de l’esquerra a donar un cop a la Patronal del Lloguer aprovant una Llei de Lloguer Social Obligatori al mercat Liure i derogant l’artícle 23 del IRPF, ariet del franquisme sociológic dels varis millons de arrendadors del país.
La importancia de “consignar” el alquiler cuando no te lo quieren cobrar
Consignar el alquiler cuando el casero no se lo quiere cobrar es muy importante en los siguientes casos: cuando se ha iniciado ya un proceso de desahucio. no le han…
ALQUILER: la izquierda tiene un grave problema electoral con el artículo 23 del IRPF
Després dels resultats de les eleccions municipals d’aquest maig del 2023 un periodista deia:
Els propietaris han anat a votar. Els inquilins s’han quedat a casa
Amb aquesta frase lapidària es configurava verbalment una realitat tossuda que amb més o menys èxit es reflecteix en totes les eleccions al nostre país des de l’inici de la Transició del franquisme en 1978.
Vídeo-xerrada: La Bombolla del Lloguer i possibles solucions fora dels discursos dominants
El passat dia 21 d’abril el “Fòrum de Debats“, una associació fundada el 1990 a Vic (*1) amb la finalitat de promoure el pensament i organitzar activitats sobre qüestions d’interès…
Los contratos abusivos de alquiler social
Los contratos de alquiler social son de una duración de 7 años más 3. Las inmobiliarias ligadas a la banca nos quieren hacer creer lo contrario. Os dejamos un video…
NO QUEREMOS UNA ESPAÑA DE PROLETARIOS SINO DE PROPIETARIOS
Esta frase pronunciada por el primer ministro de vivienda de la Dictadura de Franco en el 1º Congreso de Agentes de la Propiedad Inmobiliaria de España -API- en 1959 ha…
L’estratègia sindical s’estavella contra el dret a la propietat de la Patronal del lloguer
Els sindicats de llogaters nascuts a la calor de la segona bombolla de preus dels darrers anys sobre tot a les grans ciutats del país estan buscant l’argumentari per introduir topalls als augments de les rendes al llogaters. La pressió ve determinada per la possible aprovació de topalls màxims a la polèmica “Ley de Vivienda” debatuda al Congreso de los Diputados de propera aprovació.
Recordem que la nostra entitat quasi en solitari va denunciar la primera bombolla al 2008, ocultada mediàticament per la hipotecària i el naixement de les PAH
1 comentari a “L’aplicació del Decret-Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge”