PRIMERA TROBADA DELS AFECTATS/DES
el proper dissabte dia 18 a partir de les 16:30 ens trobem al Casal de Joves Girapells @CJGirapells (carrer Teodor Llorente, 20, de Barcelona) per començar a organitzar-nos i exigir una rectificació.
La nostra Associació ha donat suport a la creació de la Plataforma d’Afectades per la denegació de la subvenció al pagament del lloguer després que la Agència Catalana de l’Habitatge hagi canviat al 2019 les condicions o requisits per accedir a les ajudes del Ministerio de Fomento (*1), gestionades per les comunitats autònomes, per al pagament del lloguer que per al 2019 van suposar 357 milions i en concret la generalitat gestionarà més de 200 milions en 3 anys.
La modificació com es veu a les basses de la convocatòria (*2) és que la unitat de convivència tingui uns ingressos iguals o superiors a 0,6 vegades el IRSC (4.780,638 €) i que el lloguer mensual no superi:
- Demarcació de Barcelona: 750 euros.
- Demarcació de Girona: 500 euros
- Demarcació de Tarragona: 500 euros.
- Demarcació de Lleida: 450 euros.
- Demarcació de les Terres de l’Ebre: 350 euros
- Per a famílies nombroses l’import màxim de lloguer mensual pot arribar a 900 euros per tot el territori
Avui en dia, a la demarcació de Girona i sobre tot Barcelona es fa molt difícil trobar lloguers inferiors en aquestes quantitats i llars que puguin llogar amb rendes per sota de 14.000 euros en la majoria de l’àrea metropolitana de Barcelona. D’altra banda, hi ha pensionistes no contributius que no superen les 0,6 vegades el IRSC.
Com diu l’Associació d’Afectades per la denegació de la subvenció al pagament del lloguer (*3):
El passat 19 de desembre, es va resoldre la convocatòria de subvencions al pagament del lloguer per haver quedat extingida la partida pressupostària d’ajuts al lloguer, deixant sense ajuda a milers de persones que en els darrers anys havien accedit a la subvenció. El motiu és la introducció de requeriments específics com ara superar determinats nivells de renda o de quantia del lloguer. El resultat d’aquestes noves condicions és directament discriminatori per a les persones amb rendes més baixes o lloguers de renda antiga, tot i que sabem que hi ha més persones afectades.
Considerem que es tracta d’una retallada encoberta que discrimina les persones més necessitades. La sacrosanta Constitució que tant defensen estableix amb claredat que les ajudes públiques han de ser equitatives. Per aquest motiu, i perquè considerem de justícia el que reclamem EXIGIM una rectificació per part de l’Agència d’Habitatge de Catalunya per tal que les persones més vulnerables puguin seguir gaudint de la prestació que havien rebut altres anys.
El mateix diari 20 Minutos, es feia ressò de la problemàtica assegurant que dos treballadors de l’Agència catalana havien alertat de la problemàtica (*4):
“La mayoría de pensionistas, alrededor del 80%, que recibían en Cataluña las conocidas como ayudas MIFO del Ministerio de Fomento para pagar el alquiler, se quedarán sin ellas el año que viene”, denuncian a 20minutos dos trabajadores de la Agència d’Habitatge de Catalunya, un organismo de la Generalitat que gestiona todas las subvenciones existentes en materia de vivienda.
Al igual que otros años, una de las condiciones para acceder a estas ayudas es que los ingresos anuales de las familias sean suficientes para pagar el alquiler. Para confirmarlo, se tiene en cuenta la base imponible general de la declaración de la renta, cifra que surge de restar a los ingresos brutos retenciones y deducciones.
Sin embargo, otros años, si esta no cubría el importe anual del alquiler, se podían contemplar los ingresos brutos anuales o ingresos complementarios que pudieran acreditar los solicitantes mediante una declaración responsable. Las nuevas bases reguladoras han eliminado estas dos posibilidades.
Este cambio perjudica sobre todo a los pensionistas con menos renta porque su base imponible es baja, pues acostumbran a tener más deducciones, por personas a cargo y por discapacidades. Pero no solo este sector de la población se ve afectado, sino también las personas con rentas más precarias, cuya base imponible tampoco es suficiente para hacer frente al alquiler.
“Se da la paradoja de que cuanto menores son los ingresos de las familias, más dificultades tienen para acceder a las subvenciones“, señalan los dos empleados de l’Agència d’Habitatge.
En la convocatoria de este año hay casos como el de un solicitante con unos ingresos brutos de 6.200 euros al año y que se tiene que hacer cargo de un alquiler de 4.068 euros anuales. Como tras muchas deducciones, su base imponible en la declaración de la renta es de 553 euros, se le denegará la ayuda porque no cubre el importe de la vivienda.
Sin embargo, a otro solicitante, con más de 14.000 euros brutos de ingresos y con una base imponible de 9.542 euros, sí que se le concederá la subvención, porque este último importe supera los 7.212 euros anuales de alquiler a los que tiene que hacer frente.
Al·leguen els afectats que molta gent encara no s’ha assabentat perquè encara no han rebut la notificació de la denegació de l’ajuda. La nostra Associació veu un greuge en un moment en que el mercat de lloguer està arribant a uns nivells de preus totalment fora de tota lògica quan a la ciutat de Barcelona per exemple s’han superat els 1000 euros de mitjana del preu d’un lloguer.
- gencat.cat, requisits ajudes al pagament del lloguer.
- gencat.cat, normativa de les ajudes al pagament del lloguer.
- afectades lloguer, EXIGIM RECTIFICACIÓ.
- 20minutos.es, Nuevas normas en las ayudas al alquiler en Cataluña excluyen a los jubilados.
Segurament li pot interessar:
MANIFEST #EnfonsemTheDistrict
Acabem amb la fira internacional de l’especulació Un any més, The District, el congrés internacional d’especuladors, torna a reunir-se a casa nostra. Els dies 25, 26 i 27 de setembre,…
Nos pueden RECLAMAR las SUBIDAS ANTERIORES del ALQUILER?
….
La respuesta es SÍ siempre y cuando exista una cláusula que así lo indique en el contrato firmado pero no siempre con efectos retroactivos. Pero hay diversa legislación muy compleja que repasamos en esta entrada con un ejemplo.
Barcelona y la composición del sujeto inquilino
Cataluña y Barcelona han producido los procesos de segregación y exclusión residencial más elevados del Estado. Esto abre numerosos interrogantes justo donde la normativa de vivienda ha obtenido sus mayores avances, valgan como ejemplo la Ley 24/2015 e incluso la modesta normativa de contención de alquileres aprobada en 2019. Sin embargo, es en este segmento donde los datos se muestran más crudos.
Tàcita reconducció del lloguer en contractes amb prórroga finalitzada
Ens estan venint molts cassos com aquest i creiem hem de fer algunes apreciacions al marge del que tenim exposat al PORTAL DEL LLOGATER (*1) o al document de Guía…
El Govern amplia moratòria de desnonaments de llars vulnerables sense alternativa fins al 31 de diciembre de 2024
Actualitzem la informació sobre les mesures anti-desnonaments aplicades pel Govern de Madrid a tot el territori nacional. CAL TENIR EN COMPTE AIXÒ per batallar als jutjats i evitar la violència…
Les estratègies “negligents” dels sindicats de llogaters i d’habitatge
El problema d’accés a un habitatge digne i assequible al nostre país està donant entrada a debats i estratègies divergents i retrets entre les organitzacions d’habitatge que no permeten una discussió honesta. Aquest document intenta posar unes bases per fer-ho.
nou debat: La democràcia dels propietaris a Espanya
Presentem un debat que el posarem com a inici d’un de més general cap a on dirigim el moviment per la lluita per un habitatge digne. Debat entre Pablo CARMONA i J.PALOMERA -sindicat llogaters.
Mapa del Madrid rentista
Con datos de Hacienda, en el mercado privado del alquiler en la Comunidad de Madrid en torno al 72% de los propietarios son de clase media o incluso de clases medias-bajas.
Volen vendre el meu pis, el vol el propietari i no renovar-me el contracte de lloguer… què faig?
La bombolla de lloguer no s’atura ni amb zones tensionades ni amb Ley de Vivienda estatal.
Els particulars volen fer negoci i no tenen escrupols en fotre fora els llogaters amb les herències. Una especulació, lligada als petits caseros, que cap administració atura.
Aqui donem unes claus de defensa.
La LAU ja permet pròrrogues de contractes de lloguer entre 1 a 3 anys afegits als 5 i 7 legals
La recent Llei 12/2023, de 24 de maig, por el derecho a la vivienda aprovada al Congrés dels Diputats (*1) ha suscitat molta controvèrsia i oposició dels propietaris, del PP…
Vídeo del debate: la burbuja fiscal de la patronal del alquiler y la democracia de los propietarios
El pasado viernes 22 de septiembre realizamos un debate cuyos contenidos pueden ver en este enlace >>> Contamos con los siguientes ponentes y la presentación: Pablo CARMONA es miembro de…
DEBAT: la bombolla fiscal de la Patronal del Lloguer
O el per què un llogater paga un 600% més d’IRPF que un rendista! ( o Espanya com a paradís fiscal dels propietaris) La victòria del franquisme sociòlogic dels darrers…